Putevi su katastrofalni: Mještani bjelopoljskog sela godinama do kuća moraju preko livada

”Svake godine se priča ponavlja, iz Opštine obećavaju, onda padnu kiše i snjegovi i onda oni kažu: evo sada ne možemo pao je snijeg, ne mogu mašine da izađu. I sve tako ukrug”, priča Vladan Kojović

4865 pregleda 5 komentar(a)
Put u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva
Put u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva

Mještani gornjeg dijela sela Vergaševići u bjelopoljskoj opštini ogorčeni su zbog katastrofalnog stanja puta Grabsko brdo-Klanac, kao i puta koji do Klanca ide od seoske škole.

Na pojedinim dionicama tog puta tolike su rupe da mještani do kuća dolaze livadama, dok se u drugim selima, poput Goduše, odakle su, kako kažu mještani, porodice pojedinih lokalnih moćnika, mašine opštinskih službi ‘ne vade’ već mjesec dana.

Vladan Kojović tvrdi da su tri posljednje decenije zapostavljeni i diskriminisani, ističući da je i cijela Vraneška dolina zapostavljena, a da i kada nasipaju puteve u nekim dijelovima, to rade isključivo pravoslavcima koji su glasači DPS-a.

”Svake godine se priča ponavlja, iz Opštine obećavaju, onda padnu kiše i snjegovi i onda oni kažu: evo sada ne možemo pao je snijeg, ne mogu mašine da izađu. I sve tako ukrug”, priča Kojović.

Mještani su ogorčeni zbog priče iz Opštine da se radi o nekategorisanim putevima i pitaju se zbog čega oni onda plaćaju porez državi.

Šezdesetogodišnji Jovan Kojović je ispričao da je najveći stres u situacijama kada su ljudi bolesni i kada ni hitna pomoć ne može da dođe. Istakao je da se iz oba putna pravca stiže do mjesta Klanac, koje je poznato po vašaru i trkama konja, kao i po Spomeniku palim borcima iz Drugog svjetskog rata.

”Iako postoji od pamtivijeka, put Grabsko brdo - Klanac u dužini oko četiri do pet kilometara nikada nije nasut nijednim kubikom nasipa, dok se donji dio puta, koji vodi od Pavinog Polja uz selo Biokovac redovno nasipa i održava, jer na vrhu sela postoji repetitor”, kazao je Jovan Kojović.

Mještani pričaju da se nekada ovdje živjelo veoma dobro, i da je od 80 danas ostalo samo 30 domaćinstava. Pored puta, kako ističu, imaju problema sa održavanjem elektromreže, kao i sa vodosnadbijevanjem.

”Za samo dva dana na tom putu sam probušio dva puta gume, ljudima redovno stradaju karteri na vozilima, a tu su i druga oštećenja i kvarovi”, kazao je Vladan Kojović.

Posebno teško stanje, napominje Kojović, je zimi kada padnu veliki snjegovi, naročito u gornjem dijelu sela kada puteve uglavnom čiste mještani.

Sekretar Sekretarijata za stambeno - komunalne poslove i saobraćaj Duško Ružić je ponovio da taj put nije lokalni, za šta bi odgovorna bila Opština, ali da će za 15 dana mašine izaći i popraviti taj put.

”Javnim radovima rukovodi Mjesna zajednica i tu se Opština ne miješa”, podsjetio je Ružić.

Bonus video: