Berane: Kultni stadion malih sportova neće rušiti

"Kome je moglo pasti na pamet da ruši ovaj sportski objekat i da tu pravi zgradu. To jednostavno nećemo dozvoliti“
392 pregleda 3 komentar(a)
Mali stadion Berane, Foto: Tufik Softić
Mali stadion Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 03.10.2017. 17:04h

Kultni Stadion malih sportova u Beranama biće sačuvan novim Detaljnim urbanističkim planom (DUP).

To je “Vijestima” potvrdio sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Marko Lalević.

On je podsjetio da je DUP-om iz 2009. godine, koji je radila bivša vlast, sportski objekat bio predviđen za rušenje.

“Nastavljamo da ispravljamo ono što je prethodna lokalna vlast radila na loš način. Kome je moglo pasti na pamet da ruši ovaj sportski objekat i da tu pravi zgradu. To jednostavno nećemo dozvoliti“, istakao je on za “Vijesti”.

Lalević je ocijenio da Stadion malih sportova za Berane ima vrijednost kao Tašmajdan za Beograd.

“Na Tašmajdanu u Beogradu nema redovnih sportskih aktivnosti, ali nikom ne pada na pamet da taj sportski objekat ruši. Za nas u Beranama Stadion malih sportova je kultni sportski objekat“, rekao je Lalević.

Stadion se nalazi u samom centru grada i izgrađen je pedesetih godina prošlog vijeka.

Tada je beranski košarkaški klub bio prvoligaš i na tom terenu su igrala velika imena jugoslovonske košarke.

“Građevinskom lobiju ništa nije sveto, pa ni takav istorijat ovog sportskog objekta. Taj lobi se izborio da planom iz 2009. godine ruši mali stadion ... Mi sada mijenjamo taj DUP koji se tiče lijeve obale Lima i Mjesne zajednice Park“, kazao je Lalević.

Nacrt planskih dokumenata koji se tiču izmjena i dopuna DUP-ova „Park“ i „Lijeva obala Lima“, će na odgovarajući način zaštititi i druge vrijednosti grada, tvrde iz lokalne uprave.

“Mnogi građani vjerovatno nijesu ni znali da je prethodna lokalna vlast isplanirala da građevinskom lobiju ustupi i zelenu površinu u glavnom gradskom parku pored Lima i da su tamo bile ucrtane dvije stambene zgrade. Ni to nećemo dozvoliti. Taj park je takođe kultno mjesto i biće sačuvan i uređen“, tvrdi Lalević.

Lalević: Stajemo nogom na glavu lokalnim tajkunima

Lalević je ocijenio da će nastavkom izgradnje obilaznice sa kružnim tokom do gradskog mosta, taj dio grada dobiti potpuno drugačiji izgled, a građani veći kvalitet života.

“Već ranije smo preduprijedili mnoge tajne planove građevinskog lobija koji je kao hobotnica pružio pipke. Radi se uglavnom o lokalnim tajkunima koji su bili u direktnoj vezi sa bivšom lokalnom vlasti. Ušli smo odavno u borbu sa tom hobotnicom, a ovim Nacrtom DUP Park i Lijeva obala Lima, direktno joj stajemo nogom na glavu“.

Lalević podsjeća da je nova vlast podnijela više krivičnih prijava i da je ove godine, po nalogu Specijalnog tužilaštva, otvorena istraga protiv nekoliko funkcionera iz redova DPS-a.

Bonus video: