Krov nad glavom za nekoliko kategorija Mojkovčana

U toku su, tvrde iz Opštine, završni građevinski radovi na izgradnja objekta “Lamela III”, od 15 stambenih jedinica, u Ulici Nemanjića, koji se gradi pored postojećih stambenih objekata “Lamele I” i “Lamela II”

3816 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Mojkovac će ove godine nastaviti radove na započetim i pokrenuti nove projekte, kako bi obezbijedila krov nad glavom za sugrađane iz nekoliko kategorija.

Prema ciljevima zacrtanim Lokalnim planom socijalnog stanovanja (LPSS), podsjećaju da je u Ulici Đura Đukića bila planirana izgradnja stambenog objekta, sa tri lamele, sa 44 stambene jedinice, za rješavanje stambenih potreba lica u stanju socijalne potrebe. Izgradnja je predviđena planskom dokumentacijom i za njega je bio urađen projekat.

”U međuvremenu je sa sindikatom MUP-a dogovoreno da Opština ustupi MUP-u urbanističku parcelu UP 323c za izgradnju jedne lamele za njihove potrebe i da se oslobode plaćanja naknade za komunalno opremanje. Sindikat MUP-a je već uradio idejno rješenja u skladu sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. U toj stambenoj zgradi su planirane 32 stambene jedinice - šest garsonjera, 14 jednosobnih stanova i 12 dvosobnih stanova. Sindikat MUP-a će realizovati projekat zajedno sa sindikatom zdravstva i prosvjete”, najavljuju iz mojkovačke Opštine.

U toku su, tvrde, završni građevinski radovi na izgradnja objekta “Lamela III”, od 15 stambenih jedinica, u Ulici Nemanjića, koji se gradi pored postojećih stambenih objekata “Lamele I” i “Lamela II”. Dio novaca za izgradnju obezbijeđen je iz budžeta Opštine, a dio će se, piše u LPSS, obezbijediti prodajom stanova u stambenoj zgradi u Ulici Svetozara Drobnjaka i uz pomoć Vlade.

Takođe su u “Lameli II” započeti radovi na pretvaranju zajedničkih prostorija u dva stana - jednosoban i garsonjeru. Sredstva za izvođenje tih radova obezbijedila je Opština.

U dogovoru sa fondom PIO i vlasnicima stanova u stambenoj zgradi urađen je glavni projekat za rekonstrukciju zgrade. Planirano je da se izgradi stambena zgrada sa poslovnim prostorima u prizemlju i sa 17 stambenih jedinica.

”Od 17 stambenih jedinica devet je namijenjeno postojećim vlasnicima, osam stambenih jedinica je namijenjeno za rješavanje stambenih potreba penzionera, a dva poslovna prostora u prizemlju za potrebe Opštne. Urađen je glavni projekat, a u toku je revizija projektne dokumentacije”, konstatovano je u LPSS.

Kako piše u tom dokumentu, tokom minule godine riješeni su imovinsko-pravni odnosi za zameljište na kojem je stambeni objekat u Tutićima. Time je, tvrde u Opštini, omogućeno da se riješi i status tog objekta u kojem stanuju osobe u stanju socijalne potrebe. Objekat je izgrađen za potrebe stanara u radničkom naselju (barake) u Tutićima, koje je porušeno i uklonjeno. Sastoji se od 22 stambene jedinice, ali njegov status nije riješen, niti je upisan u katastar zbog problema sa imovinsko-pravnim odnosima na zemljištu.

Stanari zgrade u Ulici Đura Đukića već su otkupili stanove. Ta zgrada je izgrađena za potrebe Mojkovčana iz naselja Ambarine koji su iseljeni zbog poplava 1992. godine.

U LPSS podsjećaju i da su u naselju Ambarine dva stambena objekta za kolektivno stanovanje, sa po jednom stambenom jedinicom u vlasništvu Opštine. Stanovi su dodijeljeni porodicama kao nužni smještaj, zbog čega je, sugerisano je u tom dokumentu, neophodno obaviti reviziju stanarskih prava.

Bonus video: