ANIMA i CŽP: Akademska i kulturna zajednica podržale seksualno nasilje nad ženama

Iz dvije nevladine organizacije ocijenili da je Crna Gora poslužila za "relativizaciju/normalizaciju seksualnog nasilja" i rehabilitaciju glumca

6924 pregleda 6 komentar(a)
Lečić, Foto: N1/Youtube
Lečić, Foto: N1/Youtube

Crna Gora je, odigravanjem predstave u kojoj glumi Branislav Lečić na Njegoševim danima u Tivtu, a potom i u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ u Kotoru, poslužila za "relativizaciju/normalizaciju seksualnog nasilja" i rehabilitaciju toga glumca, saopštili su ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor i Centar za ženska prava.

Kazali su da predstava u kojoj nastupa "osumnjičeni za silovanje" na skupu kojeg novcem građana finasira Univerzitet Crne Gore, diskredituje Univerzitet, skup Njegoševi dani, kao značajan obrazovni i kulturni događaj, ali i one koji na njemu učestvuju. Ocijenili su da su akademska i kulturna zajednica tim gestom "podržale seksualno nasilje nad ženama".

Lečić je početkom avgusta 2021. u Srbiji pravosnažno oslobođen od optužbi za silovanje mlađe koleginice Danijele Štajnfeld, a na sceni se nakon toga prvi put pojavio krajem oktobra prošle godine. Tamošnje Više javno tužilaštvo je zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

"Univerzitet Crne Gore je 5.09.2022. u najavi skupa Njegoševi dani, saopštio informaciju da će sem učešća eminentnih slavista, u bogatom kulturnom dijelu programa biti prikazana predstava 'Crvena' u režiji Danila Marunovića sa glumcima Branislavom Lečićem i Tomislavom Radosavljevićem. Nakon te najave uslijedila je najava u Vijestima u rubrici Kultura, da će u Kotoru 8.09.2022. biti izvedena ista predstava koja će tako otvoriti pozorišnu sezonu u ovom gradu.

"Na prvu objavu Organizacionog Odbora uslijedila je (neslaganje Ervine Dabižinović kordinatorke ženskog programa ANIME) reakcija neslaganja sa predloženim programom s obzirom da je Branislav Lečić osumnjičen za silovanje koleginica sa kojima je radio. Namjera je bila da se skrene pažnja da Odbor povuče spornu predstavu. Na taj način bi podržali dugogodišnje napore ženskog aktivističkog pokreta koji u kontinuitetu vodi borbu sa nasiljem nad ženama što nailazi na velike otpore od svih odgovornih aktera a naročito seksualno nasilje ostaje tabu tema i pokriveno je još uvijek ćutanjem u Crnoj Gori", navodi se u zajedničkom saopštenju.

ANIMA i CŽP izrazili su "duboko neslaganje sa onim što se čini u naše ime", posebno što, kako navode, to dolazi od akademske i kulturne zajednice koje su ovim gestom "podržale seksualno nasilje nad ženama i uputile direktnu poruku žrtvama da je pravda nedostižna i da o silovanju i dalje treba ćutati".

"Očigledno je da odgovornim u Odboru kao i onim koji kreiraju kulturna dešavanja u gradu Kotoru nije problem da 'operu' sumnjive biografije i podrže nasilništvo što nije prvi put da se dešava u Crnoj Gori, uprkos tome što se i danas vodi kampanja Vjerujem Danijeli Stajnfeld. Na drugim mjestima se vjeruje žrtvama dok se kod nas nasilnicima daje prvenstvo prolaza na akademskim i kulturnim dešavanjima.

"Nama ostaje da žalimo što na ovaj način najviše institucije obrazovanja i kulture podržavaju nasilje-silovanje žena i što se nasilje širi u svim vidovima zahvaljujući takvoj podršci. Kada se kompromituju Njegoševi dani, kada se otvaraju pozorišne sezone, osumnjičenim silovateljima šalje se jasan signal da je ovo društvo potpuno izgubilo kompas i da je sve dozvoljeno", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: