Paraliza škola zbog naknadne pameti?

Agencija nakon šest godina odlučila da su javni funkcioneri i članovi školskih odbora, koji zbog toga najavljuju ostavke

32166 pregleda 12 komentar(a)
Iz Ministarstva prosvjete tvrde da će pravovremeno reagovati, Foto: Boris Pejović
Iz Ministarstva prosvjete tvrde da će pravovremeno reagovati, Foto: Boris Pejović

Članovi školskih, odnosno upravnih odbora vrtića, osnovnih i srednjih škola, koji predstavljaju osnivača - Vladu Crne Gore, a imenuje ih Ministarstvo prosvjete, javni su funkcioneri i moraju dostaviti izvještaje o imovini i prihodima.

To stoji u mišljenju koje je Ministarstvo prosvjete dobilo od Agencije za sprečavanje korupcije 19. avgusta, a shodno kojem bi imovinski izvještaji trebalo da budu predati najkasnije do 19. septembra.

Direktorima ustanova, kako “Vijesti”saznaju, već su počele da pristižu ostavke ili najave ostavki od članova upravljačkih struktura, koje je imenovalo Ministarstvo prosvjete.

Prema nezvaničnim informacijama, ostavke bi u značajnom mogle otežati rad vrtića i škola, ali i samog Ministarstva prosvjete, s obzirom na to da je neophodno imenovati nove predstavnike osnivača u velikom broju ustanova.

Ministarstvo je mišljenje ASK dostavilo direktorima škola, kojima je zapala dužnost da obavijeste članove školskih odbora, predstavnike Vlade, da moraju u dostaviti Agenciji svoju imovinu i prihode.

Tu se, tvrdi više podgoričkih, te direktora sa primorja, javio otpor - članovi ŠO žele da podnesu ostavke, jer, kako su kazali, njihovi “prethodnici nijesu bili u obavezi da dostavljaju imovinske kartone, ako nisu javni funkcioneri po drugom osnovu”.

Radna grupa sačinila listu funkcionera: ASK
Radna grupa sačinila listu funkcionera: ASK foto: BORIS PEJOVIC

Ni direktori škola, sa kojima su “Vijesti” razgovarale, ne sjećaju se da je bilo zahtjeva ASK prethodnih godina, da prenesu članovima ŠO da moraju da dostave izvještaje o imovini i prihodima.

”Ukoliko se obistini najava članova Školskog odbora da će podnijeti ostavke, ne znam kako će škola funkcionisati do imenovanja novih članova. Čini mi se da većina mojih kolega, direktora škola ima sličan problem, ali mi smo morali dostaviti mišljenje Agencije rukovodećim tijelima”, kazao je direktor jedne podgoričke škole “Vijestima”.

Iz Agencije, na čijem je čelu Jelena Perović, odgovorili su “Vijestima” da “svi članovi školskih odbora imaju status javnih funkcionera”.

Na pitanje da li su ih do sada tretirali kao funkcionere, iz Agencije odgovaraju da se “određene funkcije nijesu tretirale kao javne”.

”Član 3 Zakona o sprečavanju korupcije se nije mijenjao od donošenja zakona 2016. godine, ali se u ranijem periodu određene funkcije nijesu tretirale kao javne. Zbog toga je Agencija za sprečavanje korupcije formirala radnu grupu kako bi se sačinila lista javnih funkcija na državnom i lokalnom nivou”, odgovorili su “Vijestima” iz Agencije.

U mišljenju Agencije, koje su nedavno dobile škole, navodi se da je, shodno članu 3 Zakona, javni funkcioner “izabrano, imenovano ili postavljeno lice u državnom organu, organu državne uprave, pravosudnom organu, organii lokalne uprave, regulatornom tijelu, javnoj ustanovi, javnom preduzeću...”, bez obzira na stalnost funkcije i nadoknadu.

Agencija u mišljenju podsjeća i na to da Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju predviđa da školom upravlja školski odbor, kao i da predstavnike Ministarstva prosvjete bira i razrješava ministar.

”Polazeći od navedenih odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, te Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, a u odnosu na navode iz predmetnog zahtjeva, članovi školskih odbora koje bira ministar imaju status funkcionera...”, navodi se u mišljenju Agencije.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Miomir Vojinović, kažu da je taj resor u julu tražio mišljenje od Agencije o tome da li su članovi upravnih, odnosno školskih odbora vaspitno-obrazovnih ustanova, koji predstavljaju osnivala, javni funkcioneri i da li imaju obavezu podnošenja izvještaja o prihodima i imovini u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije.

”Agencija je dostavila mišljenje da članovi upravnih, odnosno školskih odbora koje bira ministar prosvjete, imaju status javnih funkcionera i obavezu da dostave izvještaj o prihodima i imovini. Navedeno mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, Ministarstvo prosvjete je uputilo svim vaspitno-obrazovnim ustanovama. Članovi upravnih, odnosno školskih odbora koji su predstavnici Ministarstva imaju mogućnost da im članstvo prestane na lični zahtjev, odnosno iz ličnih razloga. U tom slučaju, Ministarstvo prosvjete ažurno i u najkraćem roku imenuje novog predstavnika”, obećavaju iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: