Otaševiću policija ne vraća telefon već tri nedjelje

DPNCG ranije je uputilo pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije i obavjestilo predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića o kršenju novinarskih prava
243 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Vladimir Otašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2017. 14:54h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) obavjestilo je ambasade i Delegaciju Evropske Unije u Podgorici o kršenju prava našeg kolege Vladimira Otaševića.

Već je treća sedmica nakon što je policija, po nalogu tužioca, Otaševiću (list Dan) oduzela mobilni telefon u okviru istrage prijetnji koje je dobio od premijerovg brata.

Otašević je juče potvrdio da mu telefon nije vraćen.

DPNCG je obavjestilo Delegaciju EU, Ambasade SAD, Njemačke i Australije u Beogradu o ovoj situaciji.Oni posebno polažu pažnju na slobodu medija.

DPNCG ranije je uputilo pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije i obavjestilo predsjednika Tužilačkog savjeta Ivicu Stankovića o kršenju novinarskih prava.

U pismu se navodi da su Otaševiću službenci Centra bezbjednosti Podgorica 14.septembra 2017.godine oduzeli mobilni telefon, sa koga je nekoliko dana ranije zvao brata premijera Crne Gore koji mu je prijetio.

Zakon o medijima propisuje da novinar tokom obavljanja posla nije dužan otkriti svoje izvore informacija, a u konkretnom slučaju policija je u prilici da ima uvid u izvore i sadržaj komunikacije novinara. Podsjetimo, postoji stav Ustavnog suda koji ne dozvoljava praćenej komunikacija bez naloga suda.

Postupanje policije nesumnjivo ima odvraćajući efekat na izvore novinara.Ovo iz razloga što se u telefonu svakog novinara nalaze zabilježene informacije dobijene od izvora, kao I njegove komunikacije sa izvorima.

Sve ovo utiče na rad novinara, koji treba da budu glavni čuvari demokratskog društva I kontrolori vlasti, a što je Evropska komisija više puta potencirala, navodi se u dopisu diplomatskim predstavništvima.

U Zakonu o medijima navodi se i da država garantuje pravo na slobodno osnivanje i nesmetan rad medija zasnovan,između ostalog, na slobodnom protoku informacija. Ovo pravo prekršila je policija dovodeći u pitanje pristup novinarskim izvorima i slobodan protok informacija, kao posljedicu toga.

Takođe, smatramo da je kolegi povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja, garantovano članom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Smatramo da se radi o pritisku na rad novinara, zloupotebi njegovih prava i stvaranja prakse da policija ima pravo da se miješa u novinarski posao, kompromituje izvore I direktno ugrožava slobodu medija

Pozivamo policiju i ministra unutrašnjih poslova, kao i predsjednika Tužilačkog savjeta da u okviru njihovih ingerencija omoguće poštovanje novinarskih prava.

Eventualnu zloupotrebu novinara i neetično ponašanje, molimo da prijave DPNCG na mail drustvoprofesionalnihnovinaragmail.com .

Bonus video: