Konačno odredili cijenu taksi prevoza u Kolašinu

Organizaciju te vrste prevoza do sada je regulisala odluka koja je donesena prije 15 godina

5058 pregleda 2 komentar(a)
Taksi stajalište u centru grada (arhivska fotografija), Foto: Dragana Šćepanović
Taksi stajalište u centru grada (arhivska fotografija), Foto: Dragana Šćepanović

Predlogom Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto-taksi prevoza precizirane su cijene te vrste usluga na teritoriji opštine Kolašin. Kako je predloženo, start će koštati od 50 do 80 centi.

Dnevna vožnja će se tarifirati od 80 centi do jednog eura, a noćna od euro do 1,3 po kilometru. Sat čekanja smije koštati od šest do devet eura, odnosno do 12, ako je riječ o noćnoj vožnji.

”Dolazak na adresu ili prevoz prtljaga se ne naplaćuju”, piše u predlogu Odluke.

Taksisti se obavezuju da korisnicima izdaju račun, koji sadržu datum, relaciju ili kilometražu, cijenu prevoza, kao i da je potpisan i ovjeren pečatom prevoznika.

”U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cijenu usluge taksi prevoza”, piše u predlogu Odluke.

Taksi vozilom je zabranjen prevoz djece do 14 godina starosti bez saglasnosti ili pratnje odraslih, kao i eksplozivnih, lako zapaljivih, otrovnih i drugih materija. Taksi vozač, piše u odluci, može omogućiti prevoz kućnih ljubimaca, u skladu sa poslovnom politikom, “pod uslovom da ga ne ometaju u vožnji i ne oštećuju vozilo”.

Taksi vozač je obavezan da za vrijeme stajanja vozila na taksi stajalištu bude u svom vozilu ili pored njega, precizirano je predlogom odluke. Zabrenjeno je i prevoženje većeg broja osoba od broja putničkih mjesta upisanih u saobraćajnoj dozvoli vozila.

Ranije je, predlogom novog režima saobraćaja, parking prostor za taksi vozila određen kolovozu Ulice Mirka Vešovića (naspram zgrade Planinar), na autobuskoj i željezničkoj stanici, na Trgu Vukmana Kruščića.

Organizaciju taksi prevoza u Kolašinu do sada je regulisala odluka koja je donesena prije 15 godina, a propisi na osnovu kojih je ona doneseni prestali su da važe odavno. Iz lokalne uprave najavljuju donošenje i Plana optimalnog organizovanja auto-taksi prevoza, kao i Programa za polaganje ispita o poznavanju grada, izbor i sastav komisije za polaganje ispita.

Bonus video: