U Kliničkom centru uvedena polarizaciona mikroskopija

"To predstavlja zlatni standard u dijagnostici gihta", kažu iz Kliničkog centra

3566 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) Kliničkog centra Crne Gore uveo je polarizacionu mikroskopiju kojom se prvi put olakšava i ubrzava postavljanje dijagnoze gihta, a posledično se unapređuje i liječenje pacijenata.

Iz Kliničkog centra je saopšteno da se od 1. septembra u CKLD-u, zahvaljujući instalaciji polarizacionog mikroskopa, radi dijagnostika koja se korisiti i za potvrdu prisustva kristala mokraćne kiseline u sinovijalnoj tečnosti (viskozna tečnost koja se nalazi u šupljini zglobova).

"To predstavlja zlatni standard u dijagnostici gihta", kažu iz Kliničkog centra.

Giht je, kako se navodi, reumatsko, metaboličko oboljenje koje karakterišu povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi, napadi naglo nastale upale zgloba, naslage kristala mokraćne kiseline i u vanzglobnim tkivima, naslage kristala mokraćne kiseline u bubregu te bubrežni kamenci.

"Kod povećanja mokraćne kiseline u krvi iznad 420 µmol/L kod muškaraca, a iznad 360 µmol/L kod žena može doći do nakupljanja kristala mokraćne kiseline i u vanzglobnim strukturama", kaže se u saopštenju.

foto: KCCG

Navodi se da giht pogađa uglavnom srednjovječne muškarce i žene u menopauzi.

"Iako veliki broj ljudi ima povišenu vrijednost mokraćne kiseline u serumu, svega deset do 20 odsto će razviti kliničku manifestaciju bolesti, najčešće u vidu akutne upale zgloba sa izraženim otokom, crvenilom, temperaturom i ispadom funkcije zgloba", kažu iz Kliničkog centra.

Ka ko se navodi, napad se javlja najčešće u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim časovima. Bolesnici taj bol opisuju kao jedan od najgorih u svom životu.

Akutni napad gihta se može prepoznati i na osnovu karakteristične kliničke slike, ali je diferencijalno dijagnostički neophodno isključiti akutnu infekciju zgloba.

"Dijagnoza bolesti, pored ostalih dijagnostičkih pretraga, se najpouzdanije postavlja nakon intraartikularne punkcije i analizom sinovijalne tečnosti na prisustvo igličastih kristala mokraćne kiseline polarizacionom mikroskopijom-zlatni standard u dijagnostici gihta", kaže se u saopštenju.

Bonus video: