Odbijen zahtjev MCP za upis prava svojine na groblju kod Crkve Svete Petke u Čukovićima

Iz Prijestonice, između ostalog, navode da se predmetna nepokretnost se nalazi u nacionalnom parku Skadarsko jezero

5642 pregleda 11 komentar(a)
Crkva u Čukovićima, Foto: Prijestonica Cetinje
Crkva u Čukovićima, Foto: Prijestonica Cetinje

Uprava za katastar i državnu imovinu odbila je kao neosnovan zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za upis prava svojine na groblju kod Crkve Svete Petke u Čukovićima, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

"Područna jedinica Cetinje, kao prvostepeni organ, postupajući u predmetu po zahtjevu Pravoslavne Mitropolije crnogorsko primorske za upis prava svojine iz prava korišćenja na katastarsku parcelu broj 1892, upisane u LN broj 236 KO Čukovići donijela je rješenje kojim se odbija zahtjev MCP kao neosnovan. Radi se o parceli u neposrednoj blizini crkve 'Svete Petke' u selu Čukovići, na kojoj se nalazi seosko groblje", navodi se u saopštenju.

Iz Prijestonice podsjećaju da se MCP obratila Upravi pisanim zahtjevom 24. maja, za upis prava svojine "na parceli koja, faktički, predstavlja groblje u Čukovićima". Područna jedinica Cetinje Uprave za katastar i državnu imovinu, podnijeti zahtjev dostavila je na izjašnjenje Prijestonici Cetinje, odnosno Direkciji za imovinu i zaštitu imovinsko-pravnih interesa Prijestonice Cetinje.

"Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje je podneskom br 07-421/22 – 1068/3 od 04.08.2022. godine jasno ukazala da Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska nije aktivno legitimisana stranka u ovoj upravnoj stvari, da nije dostavila akt o registraciji, da se predmetna nepokretnost nalazi van generalnog urbanističkog plana, detaljnog urbanističkog plana, urbanističkog projekta i van lokalne studije lokacije u vrijeme stupanja na snagu Zakona o državnoj imovini. Takođe, predmetna nepokretnost se nalazi u nacionalnom parku 'Skadarsko jezero', koje je dobro od opšteg interesa. Shodno svemu tome Direkcija za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje predložila je da se zahtjev odbije kao neosnovan", saopšteno je iz Prijestonice.

Kazali su da je Uprava za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Cetinje cijenila i ostale dokaze sprovedene u dokaznom postupku i na osnovu svih dokaza donijela rješenje kojim se odbija zahtjev MCP kao neosnovan.

"Prijestonica Cetinje smatra da je u ovoj pravnoj stvari donešeno zakonito i pravično rješenje, u zakonskom roku i iskazuje nadu da će Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje i po osnovu drugih zahtjeva donijeti rješenja kojim se odbijaju zahtjevi MCP kao neosnovani, budući da isti nemaju pravno logično, niti životno utemeljenje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: