Ministar Bošković: Pregovaramo sa Hrvatskom oko statusa jedrenjaka "Jadran"

"Jadranu“ je Tivat bio prva luka u domovini u koju je novi brod uplovio 16.jula 1933. a u tivatskom Arsenalu brod je narednih decenija obavio sve svoje velike i značajne remonte
53 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2017. 13:58h

Ministar odbrane Predrag Bošković (DPS) potvrdio je danas da se sa Hrvatskom pregovara oko konačnog statusa školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka "Jadran“.

On je potvrdio informaciju "Vijesti“ da je prije desetak dana dobio pismo hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića koje se tiče "Jadrana“, ali nije bio spreman da detaljno iznosi njegovu sadržinu.

"Nemamo bilo što da krijemo. Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod "Jadran“. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG. Ono što sigurno ne želimo i nećemo dozvoliti je da ovaj brod bude tačka sporenja između dvije države koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade evroatlantsku i evropsku budućnost. Postoje razna riješenja o kojima sada ne bih govorio, naravno, prvo ćemo to izložiti našim kolegama iz Hrvatske, a onda ćemo vidjeti da li postoji i mogućnost dogovora oko toga i potom obavijestiti javnost.“, odgovorio je Bošković na pitanje „Vijesti“.

On je danas na palubi "Jadrana“ razgovarao sa najboljim učenicima više srednjih škola iz Crne Gore koje je Ministarstvo odbrane povodom Dana VCG 7.oktobra, „častilo“ vožnjom na tom brodu po zalivu Boke Kotorske. Riječ je o propagadnoj aktivnosti kojom MO pokušava kod mladih popularizovati vojni poziv, upoznajući ih do kraja ove nedjelje, sa sva tri vida VCG – Mornaricom, Vazduhoplovstvom i Kopnenom vojskom. "Jadran“, a ne neki od ratnih brodova stacioniranih u Baru, je izabran da djeci na najatraktivniji način približi Mornaricu, a tokom vožnje starim jedrenjakom, učenici su bili u prilici da od oficira i podoficira MVCG dobiju brojne informacije o karijeri u Mornarici i mogućnostima tog vida VCG.

Jedrenjak "Jadran“ – vrijedni 83 godine stari oldtajmer izgrađen je 1933. u Njemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije i finansiran najvećim dijelom sredstvima iz budžeta Ministarstva Vojske i Mornarice, dok je samo oko osminu njegove ukupne cijene iz donacija građana širom Kraljevine Jugoslavije, sakupila pomorsko-propagandna organizacija "Jadranska straža“ sa sjedištem u Splitu.

"Jadranu“ je Tivat bio prva luka u domovini u koju je novi brod uplovio 16.jula 1933. a u tivatskom Arsenalu brod je narednih decenija obavio sve svoje velike i značajne remonte. "Jadran“ je 1991. bio u sastavu Odreda školskih brodova JRM sa bazom u ratnoj luci Lora u Splitu, ali ga je raspad SFRJ zatekao u na remontu u Tivtu gdje je ostao i do danas.

Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ koja podrazumijevaju da države bivše članice, zadržavaju nepokretnu i pokretnu imovinu JNA koja je formacijski bila na njihovoj teritoriji u momentu raspada države.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičevič nedavno je na proslavi dana Hrvatske Ratne mornaice u Splitu, prvi put javno govorio o "povratku "Jadrana“ u Hrvatsku“. On je tada rekao da je uputio pismo crnogorskom kolegi Boškoviću i da je "uvjeren u dogovor na obostrano zadovoljstvo“.

Bonus video: