Više poslanika ili članova njihovih domaćinstava vlasnici novih nekretnina

Više poslanika prijavio je posebnim kartonima Agenciji da su ove godine uzeli kredite vrijednosti više od 5.000 eura

23198 pregleda 46 komentar(a)
Foto: Nenad Maric/Pixabay.com
Foto: Nenad Maric/Pixabay.com

Više poslanika u Skupštini Crne Gore ili članova njihovih porodica postali su u posljednjih nekoliko mjeseci vlasnici novih nekretnina.

To se može zaključiti iz izvještaja o imovini i prihodima u registru Agencije za sprečavanje korupcije.

Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da je javni funkcioner dužan da posebnim imovinskim kartonom prijavi svako uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura. Za one koji to ne urade propisana je novčana kazna do 2.000 eura.

Jedan od onih koji je prijavio uvećanje imovine u junu je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Abaz Dizdarević.

Pored kuće od 297 metara kvadratnih koju je on stekao kupovinom, Dizdarević je prijavio da je njegova supruga Edisa Dizdarević postala vlasnica stana od 58 kvadrata, koji je uzela na zajam. Poslanik je u junu podigao 60.000 eura potrošačkog kredita, koji vraća u ratama od malo više od 750 eura.

Poslanik je Agenciji prijavio da je prošle godine primao poslaničku platu od 1.661 euro, a njegova supruga 1.230 eura. Ona je vlasnica ambulante “Dental art”.

U trenutku prijavljivanja uvećanja imovine, Dizdarević je prijavio da je raspolagao sa 25.000 eura, gdje se kao osnov sticanja navodi ugovor o poklonu, a supruga sa 9.000 eura u gotovini.

Istog mjeseca uvećanje imovine prijavio je i poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović.

Smailović je postao vlasnik stana od 40 metara kvadratnih, za koji je kao osnov sticanja navedena kupovina. On je početkom godine podigao 20.000 eura stambenog kredita, koji vraća u ratama od 712 eura.

Smailović je prethodno, u redovnom godišnjem imovinskom kartonu prijavio da je na kraju prošle godine raspolagao sa 10.000 eura na tekućem računu.

Njegova poslanička plata prošle godine iznosila je oko 1.440 eura.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dragan Bojović je u aprilu prijavio da je njegova supruga, tadašnja ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, postala vlasnica stana od 68 metara kvadratnih, koji je stečen kupovinom. Ona je sredinom marta podigla 65.000 stambenog kredita, koji vraća u ratama od 657 eura.

Uvećanje imovine prijavila je posebnim kartonom Agenciji i tadašnja ministarka.

Borovinić Bojović je odranije vlasnica kuće u izgradnji od 85 metara kvadratnih, a poslanik je naslijedio petinu kuće od 90 metara kvadratnih.

Jedan od lidera Fronta Milan Knežević prijavio je u junu da je postao suvlasnik stana od 135 metara kvadratnih, koji je stekao kupovinom.

On je ranije ove godine, u martu, podigao 25.000 eura stambenog kredita, koji vraća u ratama od 661 euro.

Njegova poslanička plata kretala se od nepunih 1.500 u januaru do 1.925 eura u decembru prošle godine.

Za razliku do onih koji su postali vlasnici ili suvlasnici nekretnina, poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je prijavio krajem juna da je kupio novu “škodu kodijak”. Milačić je automobil uzeo na lizing i u ratama od 633 eura mjesečno vraća 14.377 eura.

On je prošle godine vozio “škodu superb” iz 2017. godine.

Njegova poslanička plata prošle godine iznosila je 1.445 eura mjesečno.

Više poslanika prijavio je posebnim kartonima Agenciji da su ove godine uzeli kredite vrijednosti više od 5.000 eura.

Bonus video: