Čekaju instrukcije za niže troškove parničnih postupaka

Nakon tri potvrđujuće presude da su direktori škola nezakonito smijenjeni, iz institucije Zaštitnika pisali Ministarstvu prosvjete

4240 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Institucija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore kontaktirala je i očekuje sugestije Ministarstva prosvjete radi iznalaženja rješenja u što je moguće kraćem roku, kako bi se parnični troškovi po tužbama bivših direktora vaspitno-obrazovnih ustanova pokušali smanjiti.

To je “Vijestima” rečeno iz institucije Zaštitnika nakon tri potvrđujuće odluke sudova.

”Zaštitnik broji više od stotinu predmeta po tužbama razriješenih direktora obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Do danas su donesene tri potvrđujuće odluke, nakon čega je Zaštitnik kontaktirao Ministartsvo prosvjete radi iznalaženja rješenja u što je moguće kraćem roku kako bi se parnični troškovi pokušali smanjiti. Troškovi parničnog postupka su oko 500 eura po predmetu, dok će zahtjevi za naknadu štete tek uslijediti”, odgovoreno je “Vijestima” iz institucije Zaštitnika.

Prošlog ljeta, tadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čelu sa bivšom ministarkom Vesnom Bratić, nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, smijenilo je više od 200 čelnika vrtića, osnovnih i srednjih škola, a njih više od 130 je odlučilo da tuži državu.

U informaciji koju je institucija Zaštitnika ranije dostavila ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću, ističe se da “ne treba zanemariti ni buduće postupke, za naknadu štete zbog manje isplaćene zarade, koji će uslijediti ukoliko budu pravosnažno usvojeni zahtjevi za poništaj odluke o razrješenju, a iznosi će zavisiti od dužine preostalog mandata, razlike u zaradi ukoliko je osoba nakon razrješenja zasnovala radni odnos ili ostala u radnom odnosu na drugom radnom mjestu”.

Zaštitnik u istom dokumentu podsjeća i da “sva navedena rješenja, koja su donijeta 12. jula 2021, sadrže identično obrazloženje”.

”…Što je upitno i dovodi u pitanje činjeničnu i materijalno-pravnu održivost istih. Zbog faze u kojoj se nalaze predmetni postupci, sa aspekta pozicije zaštitnika, u ovoj fazi, bilo bi neprofesionalno komentarisati ishode”, ističe se u dokumentu.

Međutim, naglašeno je, zaštitnik može da da pravnu analizu.

”…Da su uniformne odluke o razrješenju loše rješenje, odnosno matrica u ovom slučaju. Razlozi od slučaja do slučaja nijesu uvijek isti, pa ukoliko i jesu, odluka mora sadržati adekvatno obrazloženje u čemu se to konkretno ogleda nezakonito postupanje pojedinca, uz navođenje svih činjenica i okolnosti, što predmetnim rješenjima čiji se poništaj u parnicama traži, nije svojstveno”, pojašnjeno je u informaciji Vojinoviću.

T. P.

Bonus video: