"Ne postoji ni najmanja potreba da se Vlada i predsjednik Vlade miješaju u autonomiju UCG"

On je u emisiji Odgovoran odgovor na Radiju Crne Gore istakao da je Vlada reformom visokog obrazovanja državni univerzitet stavila u centru tog obrazovanja
3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Duško Marković, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 03.10.2017. 09:57h

Premijer Duško Marković saopštio je da jasno prepoznaje ulogu Univerziteta Crne Gore (UCG) u crnogorskom društvu i da nema potrebe da se miješa u autonomiju te obrazovne institucije.

Upravni odbor UCG smijenio je danas rektorku Radmilu Vojvodić.

"Ne postoji ni najmanja potreba, niti nam to pripada, da se Vlada, a posebno predsjednik Vlade miješa u autonomiju UCG. Ne samo da to ne želim, nego jasno prepoznajem ulogu UCG u crnogorskom društvu“, naveo je Marković.

On je u emisiji Odgovoran odgovor na Radiju Crne Gore istakao da je Vlada reformom visokog obrazovanja državni univerzitet stavila u centru tog obrazovanja.

„Nijesmo to radili ni sa jednim privatnim univerzitetom, niti smo izjednačavali privatni i državni univerzitet u okviru tog zakonskog pristupa, nego smo dali centralno mjesto državnom“, naglasio je Marković.

Problem je, kako je rekao, došao u trenutku kada je Vlada, u skladu sa svojim ovlašćenima donijela odluku da sjedište nastavnog programa Visoke medicinske škole (VMŠ) ostane u Beranama. "To je nadležnost Vlade".

Marković je naveo da se to na UCG komentarisalo kao politička odluka i da je to izlazak u susrat političkim zahtjevima, a ne profesionaonim i stručnim.

Kako je podsjetio, ministar prosvjete, odnosno taj resor je predložio da Vlada donese odluku da sjedište VMŠ u Beranama treba da ostane u toj opštini.

„Tada sam zakazao konsultacije u užem kabinetu. Razgovarali smo o tome i podržao sam predlog ministra prosvjete. Nakon toga je to otišlo na Komsiju, koja je jednoglasno podržaala predlog. Sa Komsiije je došlo na Vladu i Vlada je to jednoglasno podržala“, pojasnio je Marković.

On je istakao da nije u pitanju priča predsjednika Vlade i nije obračun predsjednika Vlade sa rektorom ili sa UCG.

„Predsjednik Vlade mora da stoji iza odluka svoje Vlade. Mi smo bili spremni na dijalog i na kompromisna rješenja“, istakao je Marković.

On tvrdi da je odgovor Vijeće Medicinkog fakulteta o načinu realizaicje programa u Beranama na štetu studenta i nije u duhu onoga što su prethodne i ova Vlada uradile kada su u pitanju Berane i studentski centar u toj opštini.

„Nema nikavog ličnog razloga, nema nikakve politizacije. Ovo nije pitanje za Demokratku partiju socijalista (DPS), DPS nema nikakve nadležnosti i nikakvu potrebu da se involvira prema Vladi u odnosu na ovo pitanje, naravno i nijedna druga partija. Ovo je pitanje Vlade i UCG i njegovih organa. Vidjećmo kako će se to završiti“, rekao je Marković.

On je naglasio da nije želio ovakav raspelt. „Moglo je to da se uradi na drugačiji način, ali nijesmo imali drugog izbora“.

Kako je dodao, nema sukoba u DPS-u po tom pitanju.

Bonus video: