Zamjenica zaštitnika dala više preporuka pljevaljskom ODT-u: Povrijeđeno pravo na pristup sudu

Podnositeljka pritužbe je početkom marta prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv glavnog ovlašćenog službenog lica u Sekretarijatu za opštu upravu Opštine Pljevlja, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi

9232 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Nedostavljanjem odluke po podnijetoj krivičnoj prijavi, pljevaljsko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) je podnositeljki pritužbe povrijedilo pravo na pristup sudu, kao jedno od segmenata zaštićenim pravom na pravično suđenje, zajemčeno Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. To se, između ostalog, navodi u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko.

Armenko je dala tri preporuke pljevaljskom ODT-u, a to su da iznova, bez odlaganja, podnositeljki pritužbe dostavi rješenje i obavještenje iz juna 2021. godine, da se ubuduće pridržava odredbi Zakonika o krivičnom postupku koji se tiču dostavljanja pisama, kao i da vodi računa da se ne ponavljaju isti propusti.

Podnositeljka pritužbe je početkom marta prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv glavnog ovlašćenog službenog lica u Sekretarijatu za opštu upravu Opštine Pljevlja, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo je u junu iste godine donijelo rješenje kojim je odbacilo predmetnu krivičnu prijavu.

Na osnovu stanja u spisima predmeta proizilazi da je ODT pokušalo da istog mjeseca dostavi podnositeljki pritužbe obavještenje i odluku po krivičnoj prijavi na adresu iz spisa predmeta, ali da se ono vratilo neuručeno sa naznakom da je otputovala na odmor.

ODT je mjesec kasnije obavještenje sa rješenjem o odbačaju prijave istaknulo na svojoj oglasnoj tabli.

U aprilu i junu ove godine, podnositeljka pritužbe ODT dostavila je zahtjev i urgenciju za informaciju o postupanju po prijavi. ODT je dostavilo obavještenje.

Zamjenica zaštitnika zapaža da je ODT u roku postupilo po krivičnoj prijavi i donijelo rješenje o odbačaju krivične prijave.

Isto tako, tužlaštvo je sačinilo obavještenje kojim se obavještava podnositeljka pritužbe o odbačaju prijave sa poukom o pravu da može da preduzme krivično gonjenje kod tužilaštva u Pljevljima ili da podnese pritužbu kojom zahtijeva preispitivanje rješenja o odbačaju prijave Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Međutim, zamjenica zaštitnika primjećuje da prilikom dostavljanja obavještenja i rješenja o odbacivanju prijave ODT u Pljevljima u konkretnom slučaju nije postupalo u skladu sa zakonskim pravilima o ličnom dostavljanju.

”Od posljednjeg pokušaja dostave pismena u odnosnom predmetu, primijećena je neaktivnost, tj. odsutnost bilo kakve radnje od strane ODT (na primjer putem telefona i slično). Tek nakon upućenih urgencija kojima je podnositeljka pritužbe tražila od tužilaštva informaciju o ishodu postupanja po njenoj krivičnoj prijavi, dostavljeno joj je obavještenje o ishodu postupanja po toj prijavi. Takođe, za zaštitnika je i upitan zaključak tužilaštva da na oglasnoj tabli istakne predmetno rješenje, a da pri tom nije ispitalo urednost njegove dostave, odnosno ispunjenost uslova iz Krivičnog zakonika, nakon kojih je isto tek bilo moguće istaći na oglasnoj tabli tog organa”, navodi se u zaključcima koje potpisuje Armenko.

Bonus video: