Ne zna se dug prema dobavljačima ljekova

Iz Montefarma kazali i da su iz budžeta plaćali dospjele fakture za ljekove koje su nabavili na osnovu obećanja Vlade, što je dovelo do nemogućnosti raspisivanja tendera za tri kvartala ove godine

34244 pregleda 26 komentar(a)
Do kraja godine na raspolaganju 15 miliona: Jedna od apoteka Montefarma, Foto: Boris Pejović
Do kraja godine na raspolaganju 15 miliona: Jedna od apoteka Montefarma, Foto: Boris Pejović

Potrošnja ljekova koje nabavlja “Montefarm” ove godine premašiće stotinu miliona eura, što je za dvadesetak miliona više u odnosu na prošlu, a ova javna ustanova tvrdi da jedino uz najavljeni rebalans budžeta mogu da obezbijede medikamente i medicinska sredstva za građane do kraja 2022.

Iz “Montefarma” su kazali da do kraja decembra na raspolaganju imaju nešto više od 15 miliona eura, ali nijesu odgovorili koliki je u ovom trenutku dug prema dobavljačima za ljekove.

Iz ove ustanove “Vijestima” su odgovorili da su od početka godine do 5. septembra dobavljačima uplatili oko 75 miliona eura, a nadležnima fakturisali oko 67.

Kazali su da su građani u apotekama realizovali recepte vrijednosti 20.013.962,18 eura, dok je u javnim zdravstvenim ustanovama potošeno 38.013.237,93. Taj novac fakturisan je Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO).

”Za period od 1.01. do 5.09.2022. godine od ukupno raspodijeljenog budžeta Montefarma u iznosu od 76.543.190,74 eura za ovu godinu dobavljačima je do sada uplaćeno 61.308.604,81, te je na raspolaganju do kraja godine preostalo 15.235.125,93. Sem navedenih sredstava FZO je uplatio Montefarmu za plaćanje duga dobavljačima, po zaključcima Vlade 210.000,00 eura i sedam miliona eura iz budžetskih rezervi tokom 2022, dok je izvršena i uplata od 7.366.784,62 za dug iz prethodnog perioda”, navodi se u odgovoru “Montefarma”.

Direktor FZO Vuk Kadić kazao je za TV Vijesti krajem prošle sedmice da zdravstvenom sistemu do kraja godine nedostaje 65 miliona eura, od kojih je 30 namijenjeno “Montefarmu” kako bi se ljekovi i medicinska sredstva nesmetano distribuirala građanima i ustanovama... Objasnio je da su u pitanju minimalna nedostajuća sredstva potrebna do kraja godine.

Kadić je potvrdio da je došlo do povećanja potrošnje u 2022. i objasnio da će do kraja godine iznositi oko 110 miliona eura, a najavio je i formiranje komisije koja će se baviti kontrolom potrošnje ljekova i provjerom da li ih neke zdravstvene ustanove neracionalno troše...

Iz “Montefarma” su prošlog mjeseca, povodom sve češćih problema u nabavci i distribuciji ljekova, saopštili da ukupan dug prema njima iznosi 72.924.274,56 eura. Međutim, ni tada nijesu dostavili podatak koliko oni duguju u tom trenutku dobavljačima.

”Poštujući Zakon o javnim nabavkama i odredbe koji isti propisuje, Montefarm procedure nabavke pokreće onog trenutka kada se, sem zakonskih uslova, obezbijede i sredstva kojima se garantuje plaćanje svim dobavljačima. Budžetska sredstva namijenjena nabavci ljekova za potrebe sistema javnog zdravstva opredjeljuje FZO, te vrši uplatu Montefarmu, koji potom plaća dospjele obaveze na mjesečnom nivou, u zavisnosti kako one pristižu na naplatu, što je regulisano potpisivanjem ugovora sa prvorangiranim dobavljačima. S obzirom da je FZO već godinama direktno zavistan od Ministarstva finansija, tj. Državnog trezora, a nakon nedavnog ukidanja doprinosa za zdravstvo pomenuta Institucija je apsolutno izgubila finansijsku nezavisnost, samim tim nije u mogućnosti da odgovori na potraživanja koje Montefarm u datom trenutku zahtijeva”, saopštili su tada iz ove ustanove i kazali da upravo u tim situacijama nastaju ključni problemi.

Iz “Montefarma” su istakli da je predmet finansiranja javnog zdravstva višegodišnji problem, te da dugovi iz prethodnih perioda konstantno otežavaju njihovo poslovanje i samim tim usporavaju blagovremenu, količinski dovoljnu nabavku i distribuciju ljekova i medicinskih sredstava, komplikuju saradnju sa dobavljačima, “a krajnji rezultat je nezadovoljan i ugrožen građanin”.

Prema tadašnjim podacima, FZO im duguje 26.867.171,92 eura, javne ustanove 2.897.051,60, dok je dug po osnovu proširenja Plana javnih nabavki ljekova 43.160.051,04 eura iz novembra 2021.

Upitani kome su fakturisali 43 miliona po osnovu proširenja Plana javnih nabavki, iz “Montefarma” su kazali da su uz saglasnost Ministarstva zdravlja raspisali tender za nabavku ljekova do kraja prošle godine i prvi kvartal ove.

”Kako obećana sredstva očigledno nijesu uračunata u budžet za 2022. od prethodne 42 Vlade, iz gore navedenih podataka jasno je zaključiti da je Montefarm bio prinuđen od raspodijeljenog budžeta za 2022. godinu da uplaćuje dobavljačima dospjele fakture, što je rezultiralo nemogućnošću raspisivanja godišnjeg tendera za preostala tri kvartala”, navodi se u odgovoru “Montefarma”.

Kazali su da je to dovelo do problema u nabavci i distribuciji ljekova, koja je nastavljena nakon što je prethodnih dana uplaćena redovna budžetska tranša od pet miliona i dodatnih sedam iz budžetske rezerve.

Bonus video: