Budva bi rampu za Skočiđevojku

Predsjednik Opštine uputio urgentan zahtjev ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, traži da po službenoj dužnosti poništi rješenje glavnog državnog arhitekte...

37737 pregleda 27 komentar(a)
Kompleks planiran na mjestu bivše vojne baze (animacija), Foto: Foto: MZ Reževići
Kompleks planiran na mjestu bivše vojne baze (animacija), Foto: Foto: MZ Reževići

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović uputio je urgentan zahtjev ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović da po službenoj dužnosti poništi rješenje glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića koji je dao saglasnost na idejna rješenja budućeg petnaestoetažnog turističkog kompleksa na Skočiđevojci.

Zahtjev u koji su “Vijesti” imale uvid, prvi čovjek Budve je dostavio i premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, detaljno ga upoznajući sa, kako je naveo, propustima i neistinitim dokazima koji su iznijeti kako bi kompleks sa stanovima za tržište, na lokalitetu bivše vojne baze, dobio zeleno svjetlo.

Zahtjev dolazi uoči početka građevinske sezone, kada bi investitor mogao da prijavi gradnju.

”Rješenjem glavnog državnog arhitekte od 28. decembra prošle godine izdata je saglasnost na idejno rješenje, na ime investitora ‘KDP Promotion and investments limited, dio stranog društva’ iz Podgorice, za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica na urbanističkoj parcel 1 (UP1) objekta bruto razvijene građevinska površine 80.419 kvadrata, spratnosti sedam etaža suterena, prizemlje i sedam spratova i vila sa prizemljem i jednim spratom. Rješenjem glavnog državnog arhitekte od 11. februara ove godine izdata je saglasnost na idejno rješenje za izgradnju apart hotela sa depadansima na urbanističkoj parcel 2 (UP2) objekta bruto razvijene građevinske površine od 28.280,20 kvadrata, spratnosti podrum, dvije etaže suterena, prizemlje i osam spratova za centralni objekat i tri suterenske etaže, prizemlje i tri sprata za depadans”, naveo je Božović i dodao da je idejna rješenja projektovao “Arhitektonski studio AIM” doo Podgorica.

Božović
Božović foto: Opština

Naglasio je da je planskim dokumentom urbanistički projekat (UP) “Turističko naselje Skočidevojka” propisano obavezno sprovođenje javnog međunarodnog konkursa za izradu idejnih urbanističko-arhitektosnkih rješenja, te da konkurs priprema i sprovodi Opština Budva u saradnji sa nadležnim ministarstvom.

”Razlog za uslovljavanje javnog konkursa ili angažovanje arhitekata dobitnika svjetskih nagrada u oblasti arhitekture, na izradi idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja su smjernice PPO Budva koji prostor (UP1) definiše kao ekskluzivni turistički kompleks sa 1.500 kreveta, koji bi oplemenio obalu i učinio još atraktivnijim stjenoviti odsjek obale, a prostor (UP2) je ocijenjen kao atraktivan zbog već formiranog kulturnog pejzaža i formiranja atraktivnog ulaska u turističko naselje Skočiđevojka. Javni međunarodni konkurs se, prema odluci Opštine Budva i nadležnog ministarstva ne sprovodi u slučaju angažovanja arhitekte dobitnika Prickerove nagrade ili RIBA nagrade (Royal Institute of British Architectss)”, istakao je Božović.

Bez dokaza da je arhitekta dobitnik potrebne nagrade

Kako je dodao, u obrazloženju rješenja glavnog državnog arhitekte, između ostalog, navedeno je da je zadovoljen uslov angažovanja arhitekte dobitnika RIBA nagrade, te shodno odluci Opštine Budva i nadležnog Ministarstva, ne sprovodi javni međunarodni konkurs.

”U prilog ovome, dostavljen je dokaz da je autor i saradnik, arhitekta Carlos Ferrater, kao osnivač Office of Architecture in Barcelona (OAB) dobio nagradu Internacional Fellow FRIBA (Royal Institute of British Architects) 2011. godine i potvrda Royal Institute of British Architects od 23. 04. 2021. da se ova nagrada Smatra RIBA nagradom. Međutim, uvidom u kompletnu dokumentaciju idejnih rješenja koja su dostupna na veb sajtu Vašeg ministarstva, konstatovano je da nije dostavljen dokaz da je Carlos Ferrater, osnivač Office of Architecture in Barcelona, dobitnik RIBA nagrade, već samo da je imenovani međunarodni član kraljevskog instituta RIBA, kao i da je u idejnim rješenjima navedeno da je autor ovih idejnih rješenja Borja Ferrater, a ne Carlos Ferrater”, istakao je Božović.

Opština nije odlučila da ne treba konkurs

Prema njegovim riječima, Opština Budva nije donijela odluku da ne treba sprovoditi javni međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog riešenja kako je glavni državni arhitekta naveo u obrazloženjima predmetnih rješenja.

Tražimo, shodno odredbama člana 100 stav člana 139 stav 1 tačke 7 i 10 i člana 140 stavovi 2 i 4 Zakona o upravnom postupku, da Vi po službenoj dužnosti poništite rješenja glavnog državnog arhitekte. Takođe Vas obavještavamo da se KDP Promotion and Investment Limited - dio stranog društva iz Podgorice, prethodno obratio organima Opštine Budva zahtjevom od 17. decembra prošle godine, kojim je traženo da Opština Budva, shodno važećem planskom dokumentu, donese odluku da se ne sprovodi javni konkurs, iz razloga što je za izradu Idejnih rješenja investitor zaključio ugovor sa renomiranom španskom kompanijom Office of Arhitecture in Barselona, čiji je osnivač i vlasnik Carlos Ferrater, dobitnik RIBA nagrade, ali što nije potvrđeno dostavljanjem dokaza”, naglasio je Božović.

On je ustvrdio da nadležni u Opštini Budva nijesu donijeli odluku da ne treba sprovoditi javni međunarodni konkurs.

Božović zahtijeva da se ponište rješenja glavnog državnog arhitekte, te da u ponovnom postupku budu ispoštovane sve odredbe važećeg planskog dokumenta Urbanistički projekat “Turističko naselje Skočiđevojka”.

”Zahtjev Opština Budva podnosi na osnovu ponovne inicijative Mjesne zajednice Reževići za obustavu svih postupaka po zahtjevima ‘K. D. P. Promotion and Investrnent Limited’. Dostavljamo i zahtjeve i žalbe koje je prethodno Mjesna zajednica podnosila Direktoratu glavnog državnog arhitekte, a na koje je odgovoreno rješenjima o odbijanju, zbog čega je Mjesna zajednica protiv istih podnijela tužbe Upravnom sudu”, zaključio je Božović.

“Zločinački” ili projekat blagostanja

Mjesna zajendica “Reževići” ocijenila je da je gradnja megalomanskog višespratnog kompleksa sa stanovima za tržište na Skočiđevojci kod Reževića zločinački projekat za koji lobira nekoliko profitabilnih bivših ministara i lokalnih funkcinera, protiv kojih će biti pokrenuta krivična istraga, odnosno podnijeta prijava Specijalnom državnom tužilaštvu.

Naveli su da se istrajno i principijelno protive izgradnji “favela za prodaju” na Skočiđevojci, kako je to projektovao AIM Studio iz Podgorice a saglasnost dao glavni državni arhitekta krajem prošle i početkom ove godine.

Iz “KDP Promotion and investments limited, dio stranog društva” su naveli da će projekat Skočiđevojka, vrijedan više od 200 miliona eura, Opštini Budva donijeti više od pet miliona eura prihoda od komunalija, više od 500 novih radnih mjesta, dva hotela od pet zvjezdica koje su projektovali vodeće svjetske arhitekte, a kojima će upravljati vodeći svjetski operatori i koji će raditi tokom čitave godine, izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture, kao i otvaranje turističkog potencijala MZ Reževići.

Bonus video: