Kovačević: "Lidl" kupio zemljište u Nikšiću, "Big" otvara 300 radnih mjesta

Prvi čovjek Opštine Nikšić najavio nove investitore u narednoj godini

28204 pregleda 58 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Dan opštine je uvijek prilika da se sumiraju rezultati u prethodnoj godini. Ovoga puta, na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 18. septembra, Dana opštine Nikšić, prvi čovjek opštine Marko Kovačević kazao je da je ukupna vrijednost izvedenih radova u prethodnih godinu dana iznosila blizu 3,5 miliona eura, kao i da je, prema zvaničnom podatku Monstata od juna prošle do juna ove godine u Nikšiću posao dobilo skoro 3.000 građana sa većom prosječnom zaradom od 190 eura.

Prema riječima Kovačevića, kada je nova lokalna uprava stupila na funkciju u opštinskoj kasi bilo je 1,5 miliona eura, prošlog 18. septembra 3,8 miliona, a ovoga 5,77 miliona eura. Prema njegovim riječima prihodi u prvoj polovini 2022. veći su za skoro četiri miliona nego u prvoj polovini prošle godine.

„U dogovoru sa resornim Ministarstvom uskoro će svoj rad nastaviti komisija za pravljenje regionalnog reciklažnog centra u Nikšiću, koji će osim povećanja kvaliteta životne sredine značiti nova radna mjesta za naš grad. Kao povoljno mjesto za svoje investicije Nikšić su prepoznali i ruski investitori proizvođači svjetskog brenda votke 'Beluga' koji će u Nikšiću proizvoditi votku, džin i likere, a prema onome što su rekli planiraju da zaposle 300 ljudi“, kazao je Kovačević.

Kao nove investitore u narednoj godini Kovačević je naveo „Big“ koji će, kako je kazao, dovesti 20 svjetskih brendova i otvoriti 300 novih radnih mjesta, zatim „Lidl“ koji je već kupio zemljište, „Waikiki“...

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Kovačević je u govoru pomenuo infrastrukturne projekte i kako je istakao, asfaltirali su preko 150 putnih pravaca u 26 mjesnih zajednica ili oko 30 kilometara putne infrastrukture, a do kraja godine bi trebalo da bude asfaltirano i blizu deset novih kilometara. Izvršili su nasipanje i tamponiranje 130 kilometara lokalnih nekategorisanih putnih pravaca u posljednjih godinu dana, krenuli u projekat sanacije fasada, na teritoriji opštine, uredili kvart iza kuće Zirojevića, završili rekonstrukciju Ulice Buda Tomovića, asfaltirali put prema Kapetanovom jezeru, postavljen je novi parket i rekonstruisan je teren za mali fudbal u dvorištu Sportskog centra...

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je da je siguran da su nakon nešto vise od godinu dana rada ove lokalne uprave vidljivi napori i pomaci u svim sferama.

"Trudili smo se da, prvenstveno - djelima, motivišemo naše sugrađane da ostanu u rodnom gradu, kao i one koji su ga napustili – da nam se vrate. Znamo da su naše najveće bogatstvo i neiscrpan resurs – vrijedni i dobri ljudi. Stoga i ulažemo maksimalne napore kako bi stvorili okolnosti u kojima bi svi imali jednaku šansu da se, na svakom planu, ostvare na svom “ognjištu”, u svom Nikšiću", kazao je Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Kako je istakao, Nikšić je bio grad industrije, lokomotiva privrednog razvoja Crne Gore, ali i obrazovni i kulturni centar, i obećao da će dati sve od sebe da grad pod Trebjesom ponovo dobije to „lijepo, svima drago lice, skoro izgubljeno tokom posljednjih decenija; daćemo sve od sebe da se opet zacari 'dobri duh' u Gospodinu Nikšiću, da dišemo i živimo pravdu i slobodu".

"Vrata Opštine su otvorena, i naša ruka ispružena je svima koji žele da daju doprinos u nastojanjima da Nikšić ponovo postane perjanica, simbol pravednije, vrijednije, humanije i prosperitetnije Crne Gore. Želimo i moramo i više i bolje. Mnogo posla je pred nama i obećavam da se nećemo štedjeti u namjeri da Nikšiću vratimo stari sjaj, a našim sugrađanima omogučimo bolje uslove za život. Štedjećemo samo njihov novac i vrijeme, u pokušaju da opravdamo povjerenje koje su nam ukazali", poručio je predsjednik SO Nikšić.

Tokom intoniranja himne sveštenik SPC-a Miajlo Backović, koji je sjedio pored predsjednika Opštine, nije ustao.

Dan opštine Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Povezani članci

18. Septembar 2022.

Backović sjedio tokom intoniranja himne

Svečanoj sjednici prisustvovali su potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, pojedini ministri, predstavnici više crnogorskih i opština Republike Srpske, predsjednici Nove srpske demokratije i Radničke partije, Andrija Mandić i Maksim Vučinić, predstavnici Vojske Crne Gore, policije, Eparhije budimljansko-nikšićke i Islamske zajednice, odbornici, direktori preduzeća i javnih ustanova…

Telegrame čestitke poslali su predsjednici države, Vlade i Skupštine, Milo Đukanović, Dritan Abazović i Danijela Đurović.

Tokom svečane sjednice prikazan je i film koji je uradila lokalna televizija, a izveden je i kraći kulturno-umjetnički program.

Bonus video: