Turistički objekti u Kolašinu stalno na meti vandala

Šetalište pored Tare i poligona za slobodno penjanje u Biočinovićima uništavaju godinama, nadležni nemoćni
4 komentar(a)
Izvaljen znak, Foto: Dragana Šćepanović
Izvaljen znak, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.10.2017. 18:56h

Šetalište pored Tare i infrastrukturu kod poligona za slobodno penjanje u Biočinovićima, nadležne službe godinama bezuspješno brane od uništavanja. Šetalište je bilo na meti vandala odmah nakon što je otvoreno u jesen 2014. godine, a lomljenje mobilijara i gomilanje smeća pored staza traju do danas.

Odmah po otvaranju tog atraktivnog dijela pored “suze Evrope” iz nekoliko kanti za smeće izvučeni su metalni ulošci, a Komunalna policija je spriječila sugrađane da sa dječjeg igrališta, u okviru tog objekta, ukradu tobogan.

U Komunalnoj policiji kažu da nekada u tom naumu uspiju, a nekada su nemoćni. Nejasan je, kažu, odnos sugrađana prema vrijednom dijelu kolašinske turističke ponude.

"Na dječjem igralištu, koje je sastavni dio šetališta, prije par godina zatekli smo nekoliko članova jedne porodice iz obližnjeg naselja kako pokušavaju da odnesu tobogan svojoj kući. Došli su sa kompletnim alatom, namjeravajući da tobogan odšrafe s postolja. Metalne uloške iz kanti za smeće mještani su nosili, koliko sam čuo, da bi iz njih hranili svinje. Zbog toga su, neko vrijeme, na sigurno sklonjeni i preostali djelovi kanti za smeće, ali i ljuljaška s igrališta“, sjeća se postupaka sugrađana jedan službenik Komunalne policije.

Nerijetko se dešavalo da prostor oko šetališta bude zatrpan gomilama, uglavnom građevinskog, ali i ostalih vrsta otpada. Uništavane su sadnice drveća, samo nekoliko mjeseci nakon što su posađene. U Komunalnom preduzeću tvrde da kontinuirano vode bitku sa neogovornošću Kolašinaca. Po više puta mjesečno uklanjaju se divlje deponije, sa te i ostalih javnih površina. Prostor oko šetališta čišćen je više puta i volonterskim akcijama, ali gotovo nikada razultati tih napora nijesu ostali vidljivi duže od dva-tri dana.

U lokalnoj upravi se nadaju da će nedavnim raspisivanjem oglasa za izvršioce javnih radova, kojim je predviđeno i angažovanje dva zaposlena za održavanje šetališta i parkova, djelimično riješiti problem. Sa sviješću pojedinih sugrađana, priznaju, ipak, teško će se izboriti.

Još gori je odnos Kolašinaca prema drugom objektu, sagrađenom takođe stranom donacijom. Stijene za penjanje u Biočinovićima, na tri kilometra od grada, turistička su atrakcija i omiljeno mjesto ljubitelja ekstremnih sportova. Nažalost, ovih dana se do stijena ne može, jer je most preko rijeke Svinjače, koji vodi od magistrale do terena za penjanje, potpuno spaljen.

Prije nego što je spaljen most, tokom minulih nekoliko godina više puta je bila uništavana ostala infrastruktura blizu stijena. Oštećena je nastrešnica platforme i veći dio materijala od kojeg je napravljena je ukraden.

"Tri puta je rušena tabla koja se nalazi na pristupnom putu stijeni, ispisivani su grafiti neprimjerenog sadržaja, podmetnut je požar ispod platforme sa nadstrešnicom i konačno, sada je taj “posao” završen. Ovakvim djelovanjem se značajno umanjuje šansa za razvoj Kolašina kao turističke destinacije, a samim tim se smanjuju i razvojne šanse. Pozivamo sve ljude dobre volje da pruže doprinos kako bi se stalo na put ovim i sličnim destruktivnim radnjama, koje zbog obijesti ili sticanja male materijalne koristi nanose veliku štetu”, kazao je Mikan Medenica iz NVO “Natura”.

Bonus video: