Mrdović i Stanišić: Od rudnika benefite mogu imati samo koncesionari, ekologija za Mojkovac nema alternativu

Nastavljena polemika oko plana koji predviđa valorizaciju Brskova

4007 pregleda 0 komentar(a)
Vegetacija osvojila prilaz rudniku, Foto: Miloš Rudović
Vegetacija osvojila prilaz rudniku, Foto: Miloš Rudović

Detaljni prostoni plan (DPP), koji se odnosi na Brskovo pokazao je da otvaranje rudnika gubi smisao i da od tog projekta benefite mogu imati samo koncesionari, tvrde ekolog Dragomir Gile Mrdović i turistički radnik i “aktivista za zaštitu prirodnih bogatstava sjevera Goran Stanišić.

U saopštenju koje su zajedno potpisali podsjećaju da je mojkovačka opština “bila rekorder po broju oboljelih od kancera, zbog posljedica rada prethodnog rudnika”.

”Pored ogromne prijetnje za zdravlje, otvaranjem rudnika priroda ovog kraja biće trajno zagađena, biće izgubljena prilika za razvoj turizma, a o proizvodnji zdrave hrane da ne govorimo. Bespredmetno je poslije varijanti rješenja prostora Brskovo datih u DPP bilo šta raspravljati. Ko ne želi da vidi koliko su loša za Mojkovčane dva od tri data scenarija u DPP, nema dobru namjeru i zatvara oči pred svim onim lošim što bi nas snašlo relizacijom projekta rudnika”, napisali su Mrdović i Stanišić.

Povezani članci

18. Septembar 2022.

Turizam ili rudnik za razvoj Mojkovca

Prema njihovim riječima, Mojkovčani treba da “zamisle premještanje groblja junacima Mojkovačke bitke, te arheloškog nalazišta koje je tek počelo da dobija svoj izgled i smisao, u kontekstu najave da će na toj lokaciji da se radi replika srednjovjekovnog Brskova”. Pozivaju sugrađane i da “zamisle prašinu u uslovima vjetrova na području mojkovačke opštine”.

”Zamislite poljoprivredu u okolnostima, koja predviđaju dva scenarija iz DPP. Ne želimo objašnjavati i raspravljati o temi ekonomije i njenog rasta u ovom pravcu. Ekologija za Mojkovac nema alternativu. Da su toliki ekonomski benefiti, Pljevlja sa dva rudnika, a jedan od njih je olova i cinka, bila bi najrazvijeniji grad Evrope. Prazne priče i obećanja da će integrisano jalovište da generiše, maltene, ljekoviti sadržaj od jalovine neće proći”, napisali su Stanišić i Mrdović.

Oni objašnjavaju da “ruda neće nikud pobjeći sa Bjelasice, a njena vrijednost neće imati trend pada”. Neobnovljivi resursi te planine, kako tvrde, “zapali su za oko svjetskim meštarima, koji će se truditi da po cijenu bilo čega pribave urbanističko-tehničke uslove (UTU) za rudnik”.

”Iskreno se nadamo da će Mojkovac u budućnosti biti mjesto sa finiširanim ski-centrom, seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom, brojnim proizvođačima zdrave hrane, a prostor koncesionog prostora samo jedna priča o srednjovjekovnom Brskovu”, navode Mrdović i Stanišić.

Bonus video: