Počela sanacija parka u Nikšiću nakon osam godina

Iako je nevrijeme desetkovalo drveće pored Krupačkog jezera, radovi su krenuli tek prošlog mjeseca

10755 pregleda 3 komentar(a)
Renoviraju park nakon osam godina, Foto: Svetlana Mandić
Renoviraju park nakon osam godina, Foto: Svetlana Mandić

U junu 2014. godine jako nevrijeme desetkovalo je topole pored Krupačkog jezera u Nikšiću. Od tada, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i Opština Nikšić najavljuju sanaciju i uređenje parka u topolama, ali su radovi počeli tek prošlog mjeseca.

Razlog zbog čega se to nije ranije dogodilo je neriješeno pitanje ko će upravljati i održavati taj prostor. Opština Nikšić je prihvatila da upravlja budućim parkom, održavanje će preuzeti Komunalno preduzeće, a sanaciju i uređenje parka u topolama uradiće EPCG koja gazduje akumulacijom Krupac.

Kako su “Vijestima” kazali iz Elektroprivrede, u budući park biće uloženo skoro 250 hiljada eura, a radovi će biti završeni 120 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Izvođač radova je firma “AG Info plan” iz Nikšića sa podizvođačima, radovi su počeli 4. avgusta, a stručni nadzor je povjeren opštinskoj Agenciji za projektovanje i planiranje.

”Sredstva je, polazeći od interesa u vidu pošumljavanja područja iza brane, a u vezi sa sprečavanjem erozije tla i održavanja stabilnosti brane, obezbijedila Elektroprivreda”, naveli su iz EPCG.

Planirano je da park sa igralištem, koji zauzima površinu od oko 7.000 metara kvadratnih, u potpunosti bude prilagođen djeci i ljubiteljima prirode, pa su tako sprave za djecu projektovane od prirodnih materijala sa svim neophodnim elementima zaštite djece od povređivanja.

”Park će sadržati pješačke staze u dužini od oko 600 metara, igrališta za djecu ispunjena pijeskom u površini od 450 m2, u kojima će se nalaziti i sprave za igru napravljene od oblica i poluoblica. Park će biti opremljen i mobilijarom. Projektant je težio i napravio odlična rješenja svih elemenata mobilijara i parka uz upotrebu prirodnih materijala, tako da će posjetioci moći uživati u mirnom odmoru, rekreaciji, a tu su i igrališta sa spravama za djecu. Svi elementi ove površine projektovani su u skladu sa prirodom, odnosno u cilju njenog što manjeg narušavanja”, kazali su iz EPCG.

Van parkovskog prostora biće urađena i tri ljetnjikovca sa klupama i stolovima, dok je formiranje travnjaka planirano na površini od oko 4.000 metara kvadratnih. Biće zamijenjena rasvjeta, preko kanala su planirana dva drvena mosta, predviđen je i parking prostor, kao i pošumljavanje na ukupnoj površini od oko 130.000 metara kvadratnih.

”Planirano je pošumljavanje duž cijele brane, u cilju obnavljanja nekadašnje zaštitne šume. Ova površina se prostire od motela na Krupcu do zatvaračnice na drugom kraju brane. Planirana je sadnja listopadnog i četinarskog drveća, oko 500 sadnica”, stoji u odgovoru “Vijestima”.

Ekolozi se nadaju da se ipak neće “esperimentisati” sa drvećem već da će ponovo biti posađene topole.

Bonus video: