Građanima Kolašina prijeti da plate ceh lošim planovima

Privredni sud bi mogao da donese presudu po tužbi preduzeća Montplan koja bi Opštinu Kolašin koštala više od 135.000 eura

8652 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin doživljava građevinski bum, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin doživljava građevinski bum, Foto: Dragana Šćepanović

Ukoliko Privredni sud u aktuelnom postupku, po tužbi preduzeća Montplan donese presudu na štetu Opštine Kolašin, građane bi izrada nekoliko planskih dokumenata od prije 15 godina ukupno mogla koštati više od 220.000 eura.

Sudski sporovi, međusobne optužbe i neslaganja oko tumačenje Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Centar” obilježili su saradnju, nekada lokalnoj upravi omiljenog planera preduzeća Montplan i Opštine. Trenutni sudski spor, koji se između te podgoričke firme, koja je 2007. godine radila DUP i Opštine Kolašin, vodi pred Privrednim sudom težak je 135. 000 eura. Prethodno, kako je odgovarajući na pitanja “Vijesti” kazao Božidar Pižurica, zastupnik imovinsko-pravnih interesa Opštine, Monteplanu je isplaćeno po sudskim presudama skoro 90.000 eura.

”Sa firmom Montplan Opština je potpisala ugovor o izradi DUP-a ‘Centar’ u Kolašinu 18. aprila 2007. godine i Aneks osnovnog ugovora o izradi izmjena i dopuna GUP-a Kolašin i DUP-a “Centar” 10. 4. 2009. godine. Po osnovu ugovora, uplatama, te po sudskom postupku, koji je Montplan već jednom vodio, Opština Kolašin je istom isplatila iznos od 89.646 eura čime je i preplatila svoje obaveze mimo ugovorenih”, objašnjava Pižurica.

Montplan novom tužbom, po kojoj je postupak u toku, traži, kaže Pižurica, “da mu se isplati naknada za neke dodatne projekte za koje tvrdi da ih je odradio”. Prema njegovim riječima “podgorička firma nikad nije dostavila niti ugovor niti bilo kakav drugi dokaz da je te projekte radila za Opštinu”. Zastupnik imovinsko-pravnih interesa kaže da Montplan nije ni ugovorom preuzete obaveze radio kako treba.

”Takođe, Opština Kolašin nema takve ugovore u evidenciji niti posjeduje bilo kakav dokaz da je nekad dostavio ovjeren račun, nalog za plaćanje ili sličan dokument po ovom osnovu. U postupku koji se sada vodi, Montplan zahtijeva isplatu iznosa od oko 125.000 eura na ime tih radova. Taj iznos izveden je na osnovu procjena vještaka sa kamatom. Čak i ono što je ugovorom bila obaveza Montplana nije ispoštovano i nije urađeno valjano, na šta je ukazivano i tužiocu i sudu”, tvrdi Pižurica.

On pojašnjava da je za takve vrste poslova neophodno postojanje ugovora. Postoji bojazan da se postupak, objašnjava Pižurica, okonča na štetu Opštine Kolašin, a to bi, tvrdi, bio pravi apsurd.

Direktor Montplana Miodrag N. Maraš na pitanja “Vijesti oko vrste i broja poslova za koje tvrdi da su mu ostali neplaćeni od Opštine Kolašin, nije želio da odgovara.

”S obzirom na to da se kod Privrednog suda u Podgorici još vodi sudski postupak oko naplate troškova za izradu više projekata i planova za Opštinu Kolašin, nijesam u mogućnosti da vam iznosim pojedine detalje vezane za te poslove i za sudski postupak”, napisao je on.

Pižurica, s druge strane, kaže da Maraševa firma, i pored sudskih potraživanja, pravi i druge probleme kolašinskoj lokalnoj upravi. On se osvrnuo na činjenicu da se mišljenjima Maraša mijenja spratnost i bruto površina objekata koji se sada grade, o čemu su “Vijesti” pisale prije desetak dana. Montplan, na zahtjev investitora, tumačeći DUP “Centar”, “povećava kvadraturu”, suprotno onome što je dozvoljeno predhodno izdatim urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) iz lokalnog Sekreterijata za planiranje prostora.

”Treba dodati da Opština Kolašin i mimo ovog postupka ima velike probleme sa firmom Montplan. Naime, Maraš sebe stavlja u ulogu paralelne institucije, te samostalno drugim organima i drugim fizičkim i pravnim licima daje mišljenja koja bitno odstupaju od važećih UTU koje izdaje Opština Kolašin u skladu sa planom. To jest, on samostalno tumači plan i daje preporuke koje iz nekog razloga kasnije budu usvojene, pa Opština Kolašin ostaje nemoćna u sprečavanju takvih slučajeva”, kaže Pižurica.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, prije petnaestak godina Opština je Montplanu dio poslova, odnosno, projekat koji je radio za rekonstrukciju jednu od zgrada, platila placem u naselju Braće Vujisića, na rubu Park šume Dulovina. Navodno, do toga je došlo jer u opštinskoj kasi nije bilo dovoljno novca da se plate poslovi koje je ta podgorička firma obavila.

DUP “Centar”, koji sada izaziva glavobolje onima koji brinu o prostoru, omogućava aktuelnu hiper gradnju u Kolašinu. Nazvanično sa nekoliko adresa, ali i od građana Kolašina više puta je pominjanja neophodnost stavljanja tog dokumenta van snage.

Njegovo usvajanje prije 14 godina pratila su, takođe, brojne kontraverze. Na način usvajanja tog planova nedavno je na društvenim mrežama podsjetila Željka Vuksanović, tadašnja odbornica SDP-a, kasnije i predsjednica Opštine. Ona je polemišući saopštenjima sa tadašnjim čelnicima lokalne vlasti napisala kako je riječ o “simulaciji prostornog planiranja, o neosmišljenom razvoju što vodi u trajno devastiranje prostora, najvrednijeg resursa koji Kolašin ima”.

”Zašto ni za jedan plan nijesu poštovane granice date programskim zadatkom? Zašto nije poštovan plan višeg reda? Zašto nema projekcije mreže infrastrukturnih sistema? Zašto nema urbanističke parcelacije? Zašto nema smjernice za izgradnju komunalnih infrastrukturnih objekata? Zašto nema nivelacionih rješenja? Zašto nema tekstualnog dijela? Zašto u suštini nema planskog dokumenta, već sve se svodi na nekoliko grafičkih prikaza”, pitala je odbornica SDP izvršnu vlast.

DUP "Centar", koji sada izaziva glavobolje onima koji brinu o prostoru, omogućava aktuelnu hiper gradnju u Kolašinu. Nazvanično sa nekoliko adresa, ali i od građana Kolašina više puta je pominjanja neophodnost stavljanja tog dokumenta van snage.

Bonus video: