Dvostruko negativno mišljenje za MPNKS: Dugovi za struju, nema putnih naloga...

U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, vrhovna državna revizija izdala je 22 preporuke i to četiri na finansijsko izvještavanje i 18 na pravilnost poslovanja pravnim sljedbencima ranijeg ministarstva

21080 pregleda 16 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kojim je rukovodila Vesna Bratić, dobilo je od Državne revizorske institucije negativno mišljenje na Godišnji izvještaj o poslovanju, ali i negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

To stoji u izvještaju DRI, koji je juče objavljen.

U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, vrhovna državna revizija izdala je 22 preporuke i to četiri na finansijsko izvještavanje i 18 na pravilnost poslovanja pravnim sljedbencima ranijeg ministarstva - Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu sporta i mladih i Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.

”Nadležni Kolegijum DRI utvrdio je da karakter nalaza u predmetnoj revizije nalaže: da subjekti izrade i dostave, do 21. 10. 2022. godine plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce, aktivnosti i rokove; da subjekti revizije, i da do 21.03.2023.godine, izvijeste DRI o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama”, kazao je član Senata DRI Branislav Radulović.

U izvještaju se ističe da su Zakonom o budžetu ta 2021. sredstva za MPNKS planirana u iznosu od 217.336.347 eura, re da je prema podacima Trezora “tekući budžet MPNKS (nakon preusmjerenja) iznosio 220.998.896, a izvršeno je plaćanje od 219.193.714 ili 99,18 odsto u odnosu na tekući budžet”.

”Revizijom je utvrđeno da, kod više od 50 odsto zaposlenih, obuhvaćenim uzorkom, podaci o dužini radnog staža iz rješenja o zaradama na osnovu kojih je obračunato uvećanje zarada po osnovu minulog rada, ne odgovara podacima o dužini staža iz radne knjižice”, stoji u izvještaju.

Revizori su utvrdili da u ugovorima o dopunskom radu koje je MPNKS zaključivalo “nijesu navedeni način obavljanja posla i podaci o radnom vremenu, što nije u skladu sa Zakonom o radu”.

”Uvidom u ugovore o pružanju konsultanstkih usluga, konstatovano je da se na osnovu sadržine zaključenih ugovora ne može utvrditi o kojoj je vrsti ugovora riječ, jer isti sadrže pojedine elemente ugovora o privremenim i povremenim poslovima i pojedine elemente ugovora o djelu. Ugovori o pružanju konsultantskih usluga i ugovori o djelu zaključivani su za poslove iz redovnih nadležnosti i poslove za koje su sistematizovana radna mjesta”, ističe DRI i dodaje da “u dokumentaciji nije bilo priloženih izvještaja o korišćenju usluga ili drugih dokaza o rezultatima rada ugovorom angažovanih osoba”.

DRI je konstatovala i da, prilikom korišćenja službenog vozila, nijesu izdavani putni i nalozi za kontrolu, što nije u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore.

”...Iz kog razloga se ne može potvrditi da li je sprovođena kontrola potrošnje goriva”, naglašeno je u izvještaju DRI.

MPNKS, navodi DRI, ni pojedine javne nabavke nije sprovelo u skladu sa propisima.

”Revizijom je utvrđeno da javne ustanove obaveze po osnovu dugovanja za utrošenu električnu energiju ne izmiruju redovno (nekada se kasni sa plaćanjem i po više mjeseci) što se ogleda u često značajnim iznosima prethodnog duga...”, navodi se u izvještaju DRI.

Revizori su obavezali sljedbenike prethodnog MPNKS da do 21. oktobra izrade i dostave DRI plan aktivnosti za realizaciju preporuka. Plan treba da sadrži mjere, nosioce, aktivnosti i rokove.

Do 21. marta 2023. treba da izvjeste DRI i preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Bonus video: