organizovana akcija čišćenja podmorja na lokalitetu područja Parka prirode Stari Ulcinj

Obilježen Mediteranski dan obale

Cilj akcije čišćenja je podizanje svijesti o problemu zagađenosti mora čvrstim otpadom

2376 pregleda 1 komentar(a)
Foto: JP Morsko dobro
Foto: JP Morsko dobro

U cilju obilježavanja Mediteranskog dana obale, kao i 31 godine od proglašenja ekološke države Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Institut za biologiju mora Kotor, Udruženje profesionalnih ribara iz Ulcinja, u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Opštinom Ulcinj i Agencijom za zaštitu životne sredine danas je organizovalo akciju čišćenja podmorja na lokalitetu morskog zaštićenog područja Parka prirode Stari Ulcinj, u Hladnoj uvali.

"Otpad koji je izvučen je uglavnom ostatak ribarskog alata, ali je dobra vijest da u strožijoj zoni Parka prirode "Stari Ulcinj" nisu pronađene veće količine otpada. Ovo je samo jedna u nizu akcija koje su do sada i koje će i ubuduće institucije zajednički organizovati u obalnom području. Cilj akcije čišćenja koju su sproveli prije svega ronioci Instituta za biologiju mora, Uprave pomorske sigurnosti, kao i drugi profesionalni ronioci je podizanje svijesti o problemu zagađenosti našeg mora čvrstim otpadom, pa i posebnih područja našeg primorja koja su zbog svojih prirodnih vrijednosti stavljeni pod zaštitu, kao i o potrebi učešća svih nacionalnih relevantnih institucija, privatnog i nevladinog sektora, ali i pojedinaca u rješavanje problema upravljanja otpadom", saopšteno je iz Morskog dobra.

Posebna pažnja , kako se dodaje, obilježavanju Dana obale posvećena je promociji putem društvenih mreža, gdje su sve zemlje pozvane da svoje aktivnosti označe tagovima #MedCoastDay/#Act4Med/ #BarcelonaConvention.

"Kampanja promovisanja Dana obale na nivou Mediterana odvija se pod sloganom “Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv". Svi zajedno za očuvanje naše prirode i istinski ekološku Crnu Goru", navode iz ovog preduzeća.