U Nikšiću turista sve više, kreću pripreme za zimsku turističku sezonu

Uprkos porastu broja posjeta, direktor TO Mitar Barać smatra da je i dalje je riječ o malim ciframa

7836 pregleda 10 komentar(a)
Barać, Foto: Svetlana Mandić
Barać, Foto: Svetlana Mandić

Za prvih sedam mjeseci ove godine, Nikšić bilježi porast dolazaka turista za 91,3 odsto, a noćenja za 67,4 odsto u odnosu u odnosu na isti period prošle godine, dok je naplata boravišne takse iz 2021. godine, koja je bila rekordna u posljednjih pet godina, premašena. Ipak, smatra direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać, i dalje je riječ o malim ciframa s obzirom na mogućnosti Nikšića.

”U sezoni imamo oko pet do šest hiljada noćenja mjesečno, i dvije do četiri hiljade dolazaka. To su dva dobra vikenda na Žabljaku. Mislim da su nam mogućnosti mnogo veće ali moramo da nastavimo naporno da radimo. Ove godine smo uradili dobar posao, ali će pravi benefiti biti vidljivi sledeće ili za dvije godine”, kazao je Barać za “Vijesti”.

Potrudili su se, kako je rekao, da ove godine ozbiljnom i kvalitetno osmišljenom promotivnom kampanjom, nastupima na sajmovima u regionu i outdoor kampanjama sa akcentom na Beograd, Sarajevo, Trebinje i Banja Luku, promovišu turističke potencijale Nikšića, kao i oblike turizma koje najveća opština u Crnoj Gori nudi.

Iako je, prema riječima direktora TO Nikšić, ivent turizam izuzetno važan i festivali su opredjeljujući faktor kada je u pitanju dolazak turista, nije i jedini. Ruralni turizam koji je, u proteklih desetak godina, najbrže rastuća grana privrede, je posebno značajan, pa je i Turistička organizacija poseban akcenat stavila na njega.

”U januaru smo imali šest seoskih domaćinstava koja imaju mogućnost da nude smještaj i hranu, a sada deset. To je oblik turizma koji je veoma interesantan turistima jer je riječ o umreženom obliku turizma koji je povezan sa kulturom i tradicijom, a okrenut je prirodi. Krenuli smo u akciju animiranja gazdinstava da im približimo benefite koje bi mogli da imaju od turističke ponude i da im prezentujemo način kako da svoj proizvod prodaju na kućnom pragu. U tu svrhu smo targetirali tri najveće mjesne zajednice, Grahovo, Bogetići i Župa”.

Sve aktivnosti Turističke organizacije, koje su realizovane u proteklih osam mjeseci, imale su za cilj stvaranje turističkog imidža Nikšića koji je decenijama bio prepoznat kao industrijski centar u Crnoj Gori. Zbog toga su se potrudili da turoperatore dovedu u Nikšić, upoznaju ih sa ponudom, vjerujući da će turoperatori organizovati grupni dolazak turista. Potrudili su se, kako je kazao Barać, da poboljšaju infrastrukturu pa su obnovili i postavili nove info table na pojedinim frekventnim lokacijama, postavili su turističke mape, otvorili info punkt u naselju Vir...

Prema riiječima Baraća, ove godine je posebna kvalitetna kampanja bila usmjerena na sivu ekonomiju i prijavu gostiju.

”To je problem koji je godinama prisutan kako u Crnoj Gori, tako i u Nikšiću. Uspjeli smo da sa turističkom privredom ostvarimo dobru saradnju, da animiramo što veći broj davaoca smještaja i objasnimo im benefite njihovog poslovanja ukoliko uđu u legalne tokove. Ukoliko se to desi, oni istog momenta postaju partneri TO Nikšić, a mi smo dužni da ih promovišemo”, kazao je Barać.

Nakon septembra i svečanosti povodom Dana Opštine, TO će odmaha krenuti sa pripremom zimske turističke sezone.

”Tačno je da se ne možemo mjeriti sa Žabljakom i Kolašinom, ali zahvaljujući Vučju imamo šansu za zimski turizam. Treba raditi na tome da se taj centar okrene tržištu koje je bilo interesantno osmadesetih godina prošlog vijeka, a to su Trebinje i Dubrovnik. Njima je Vučje najbliže skijališe i taj momenat moramo da iskoristmo”, smatra Barać.

Vučje je mjesto sa značajnim potencijalom za turizam a to su, prema riječima direktora TO, ovog ljeta i dokazali.

”Mišljenja sam da su potencijali Vučja veći za ljetnju nego za zimsku sezonu”.

Bonus video: