Povratak bazena na Pizani traže na sudu

Vaterpolo klub Budva - Budvanska rivijera podnio je tužbu Privrednom sudu protiv Opštine, zatraživši da se poništi odluka kojom je imovina toga kluba prenijeta u vlasništvo lokalne uprave

9052 pregleda 0 komentar(a)
Vrijedna imovina prepisana na Opštinu, Foto: Vuk Lajović
Vrijedna imovina prepisana na Opštinu, Foto: Vuk Lajović

Vaterpolo klub Budva - Budvanska rivijera podnio je tužbu Privrednom sudu protiv Opštine Budva zatraživši da se poništi odluka koju je početkom avgusta donio Odbor povjerenika, a kojom je imovina toga kluba prenijeta u vlasništvo lokalne uprave.

U tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid zahtijeva se da se odluka odbora povjerenika preinači, odnosno da se imovina i dalje vodi na klub.

Odbor povjerenika je tada, nakon burne rasprave, usvojio predlog Odluke o izmjeni i dopune Odluke o osnivanju sportskog kluba Plivački vaterpolo klub Budva - Budvanska rivijera, kojim je imovina ugašenog vaterpolo kluba, nakon 14 godina ponovo vraćena Opštini. Za donošenje odluke glasalo je četiri povjerenika, dok su dva bila uzdržana i jedan protiv.

Opština se tako ponovo upisala kao vlasnik otvorenog plivališta na Pizani kod Staroga grada sa poslovnim postorom, gdje se nekada nalazio restoran “Maša”, ali i parcele pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži.

Skupština Plivačkog vaterpolo kluba (PVK) Budva - Budvanska rivijera zatražila je tada od Odbora povjerenika da sa dnevnog reda sjednice povuče predlog Odluke

”Želimo da upoznamo javnost da se radi o predlogu Odluke kojom se odlučuje o daljem razvoju plivačkog i vaterpola sporta u Budvi. Predlogom odluke koja je na dnevnom redu Odbora povjerenika predviđeno je da Opština Budva preuzme imovinu, prava i obaveze kluba, tako da bi usvajanjem predloga odluke klub ostao bez imovine koja je decenijama bila u svojini kluba i po kojoj je bio prepoznatljiv. To se odnosi na sportski objekat na otvorenom plivalištu u gradskoj luci, popularnoj Pizani koja je u vlasništvu kluba od 1987. godine, a koji je izgrađen od sredstava - donacija građana Budve, kao i o imovini koja se nalazi pored zatvorenog bazena n Slovenskoj plaži”, navodi se u saopštenju Skupštine PVK Budva-Budvanska rivijera dostavljenom “Vijestima”.

Naglasili su da ih brine činjenica da je prilikom postupka pripreme predloga odluke bez ikakvog obrazloženja izostao poziv Opštine Budva na razgovor sa predstavnicima kluba, kao i građana Budve da se kroz radna tijela odluči dalja sudbina imovine kluba, te kakva je namjera Opštine Budva u pogledu navedene imovine.

”Iz navedenih razloga smatramo da treba povući sa dnevnog reda sjednice Odbora povjerenika predlog odluke, kako bi se izbjegle moguće pravne posljedice, a koje mogu nastupiti po naš klub, naše članove koji su većinom djeca i građane Budve, a koje smo već predločili u spisima predmeta Odboru povjerenika. Znajući da su plivanje i vaterpolo u Budvi zastupljeni više od 90 godina, i da su brojne generacije stasavale upravo na ovom plivalištu, nadamo se da će javnost razumjeti ozbiljnost situacije u kojoj se našao naš klub”, naveli su tada u otvorneom pismu odboru povjerenika.

Na sjednici Odbora povjerenika stav Opštine tada je branio tadašnji šef kabineta predsjednika Opštine, gradski menadžer Nikola Jovanović koji je kazao da tom odlukom Opština ne otima nikome imovinu, već pokazuje savjestan, zakonit i odgovoran odnos prema imovini.

”Opština Budva kao osnivač Plivačko vaterpolo kluba preuzima imovinu od prethodnog DOO Vaterpolo kluba Budvanska rivijera - Budva. Bez obzira što je odluka donijeta 2018. kada je postojala obaveza sa usklađivanjem sa propisima, mi danas imamo dva vaterpolo kluba, što na ozbiljan način ugrožava imovinu Opštine Budva. Imamo galimatijas u Centralnom registru privrednih subjekata, jer i dalje egzistira prethodni vaterpolo klub. U suštini Opština Budva ne može da dozvoli da u pravnom prometu egzistiraju dva kluba. Kao izvršna vlast ne želimo da preuzimamo rizike, da se ne bi dogodilo da se ponovo neko pojavi i zatraži prodaju, kako bi se naplatio i na taj način domogao vrijedne imovine. Da smo imali blagovremeno brisanje Vaterpolo kluba, možda bi predlog odluke bio drugačiji”, kazao je Jovanović i podsjetio da je vlast DPS-SDP te 2008. godine po istoj matrici, kako bi se moćnici domogli atraktivnih parcela, prepisivala opštinsku zemlju, pozivajući se na Zakon o sport na sportske klubove.

Predstavnici PVK su na sjednici kazali da takvom odlukom klub ostaje bez svoga doma.

”Ovakvom odlukom ostajemo na ulici i mislimo da nije domaćinski odnos prema klubu sa ovolikom tradicijom i sa pravom smo zabrinuti za njegovu dalju sudbinu. Ne uzimajte nam dom, ne ostavljate nas na ulicu”, poručili su tada predstavnici kluba.

Bonus video: