Vuković: Podgorica Forum dao značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa u regionu

Vuković je rekao da se ranije uspostavljena praksa čestih susreta i okupljanja pokazala kao izuzetno korisna, što je posebno vidljivo u periodu pandemije koronavirusa

2195 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Podgorica Forum dao je značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa u regionu, razmjeni mišljenja i iskustava u pronalaženju odgovora na aktuelne izazove, kazao je gradonačelnik Ivan Vuković.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, Glavni grad organizovao je Podgorica Forum koji je okupio gradonačelnike gradova regiona, predstavnike diplomatskog kora, brojne zainteresovane ljude iz javnog života Crne Gore i medije.

To je, kako se dodaje, bila prilika da se ukaže na važnost saradnje gradova regiona kao odgovor na savremene izazove i problem današnjice.

Vuković je rekao da se ranije uspostavljena praksa čestih susreta i okupljanja pokazala kao izuzetno korisna, što je posebno vidljivo u periodu pandemije koronavirusa.

Podgorica Forum
foto: PG Biro

Vuković je kazao da ima posebno zadovoljstvo da danas ugosti kolege i prijatelje, gradonačelnicu Sofije Jordanku Fandakovu, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i zamjenika gradonačelnika Prištine Aljban Zogaja, i da mu je žao što predstavnici Grada Jerevana nijesu bili u mogućnosti da učestvuju u današnjem panelu.

Prema njegovim riječima, Forum je prilika za razmjenu iskustva i mišljenja o tome kako da gradonačelnici nastave da kvalitetno upravljaju gradovima.

“Da adekvatno odgovaramo na ono što su potrebe i očekivanja naših sugrađana u vrlo teškim vremenima, bremenitim izazovima u jednom globalnom kontekstu koji je vrlo nepovoljan zbog stvari koje, vjerujem, ne treba pojašnjavati”, dodao je Vuković.

On je kazao da mu je drago zbog toga što su se dokazani prijatelji Podgorice odazvali pozivu i da je vrlo ponosan na to kako se na Podgoricu gleda, ne samo u regionu nego i na širim prostorima.

“Današnji Forum dao je značajan doprinos unapređenju bilateralnih odnosa, razmjeni mišljenja i iskustava u pronalaženju odgovora na aktuelne izazove”, poručio je Vuković.

On je kazao da je izuzetno ponosan na odlične odnose sa gradovima regiona, i da posebno raduje neupitna volja svih strana za konstantnim unapređenjem saradnje.

Prvi čovjek Ljubljane Zoran Janković kazao je da se gotovo svi gradovi suočavaju sa istim problemima, i da je svaka razmjena mišljenja i iskustava dragocjena.

„U principu svi pričamo istu priču, a priča je jednostavna - gradonačelnik i tim koji želi biti uspješan mora čuti svoje ljude, mora imati viziju i tu viziju sprovoditi. Poslije tri godine sam opet u Podgorici, doputovao sam u sunčan, čist i zelen grad”, kazao je on.

Janković je, kako se navodi, istakao da je apsolutno vidljivo da se razvoj Podgorice odvija u pravom smjeru, i da vjeruje da će se to nastaviti i u narednom periodu.

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova zahvalila se na pozivu i podsjetila na važnost ovakvih događaja posebno u izazovnim vremenima.

„Gradovi danas imaju zajedničke izazove i kada radimo zajedno i razmjenjujemo ideje, lakše se nosimo s ozbiljnim izazovima. Danas smo razmijenili mišljenja i čulo se mnogo dobrih ideja koje su korisne za sve nas“, kazala je ona.

Fandakova je dodala da Podgoricu vidi kao prijateljski grad koji njeguje poseban odnos prema svim ljudima, a naročito djeci.

Zamjenik gradonačelnika Prištine Alban Zogaj iskazao je zadovoljstvo zbog učešća na Podgorica forumu i dodao da je evidentan razvoj glavnog grada.

„Poslije par godina dolazim u Podgoricu i vidne su promjene u gradu. Grad je postao lijep, zelen i veoma živ”, kazao je Rama i čestitajući gradskoj upravi na odličnim rezultatima koje su postigli.

Bonus video: