Pljevlja: Spomenik Varnavi nasred trga?

Demokrate će inicirati izgradnju spomenika nekadašnjem patrijarhu SPC u Pljevljima i rekonstrukciju raskrsnice koja nosi njegovo ime...

2521 pregleda 7 komentar(a)
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan
Trg patrijarha Varnave, Foto: Goran Malidžan

Demokratska Crna Gora iniciraće izgradnju trga u Pljevljima posvećenog patrijarhu Varnavi Rosiću koji je bio na čelu Srpske pravoslavne crkve od 1930. do 1937. godine.

Patrijarh Varnava Rosić rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je jedan, kako tvrde Demokrate, od najpoznatijih Pljevljaka u istoriji tog kraja.

Ta partija predlaže da se spomenik podigne u sredini trga - raskrsnice kod Crkve Svete Petke, koja nosi njegovo ime, nedaleko od rodne kuće.

Član Opštinskog odbrora Demokrata Vaso Đondović kazao je da se decenijama konstantno na rubovima dnevnopolitičke agende proteže ideja o izgradnji trga posvećenog patrijarhu Varnavi Rosiću, ali da niko do sada nije našao za shodno da se ta ideja sprovede u djelo.

”Iako je već postojao projekat o izgradnji trga, lokalna vlast u Pljevljima ne pokazuje ni najmanju želju za njegovom realizacijom uprkos tome što je iz prošle u ovu godinu iz kapitalnog budžeta prenijeto nekoliko miliona eura. Nije potrebno biti ekonomista da bi se zaključilo da vrijednost novca ove i prošle godine nije ista. Izlišno je govoriti o tome da na teritoriji opštine Pljevlja ne postoji nijedan kružni tok, a da se na Trgu patrijarha Varnave ukršta šest ulica, što predstavlja otežavajuću okolnost u redovnom odvijanju saobraćaja. Zbog toga pozivam lokalnu upravu da se ova dva navedena problema realizuju kroz jedan projekat, a to jeste izgradnja kružnog toka i trga sa spomenikom u sredini posvećenom patrijarhu Varnavi Rosiću”, kazao je Đondović.

Podsjeća da su Demokrate još 2017. prezentovale projekat trga i kružnog toka u čijem bi centralnom dijelu bio postavljen spomenik patrijarhu Varnavi.

Podizanje spomenika patrijarhu Varnavi prije tri godine predlagao je i odbornik DPS-a u Skupštini opštine Pljevlja Ermin Harbić za koga je tada rekao da je “jedan od najvećih pravoslavnih duhovnika na ovim prostorima”.

Predlog Harbića tada je naišao na brojne kritike.

Studija koju je nedavno uradio Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada predložio je kao prioritetan izgradnju kružnog toka na raskrsnici Tršove, Tanasija Pejatovića, Mirka Pejatovića, Avalske, Vuka Karadžića i Prvog decembra. Demokrate smatraju da bi spomenik Varnavi trebalo da se radi paralelno s rekonstrukcijom ove raskrsnice.

Bonus video: