Studenti izostali, senatori izbjegli sjednicu

Već nekoliko dana se spekulisalo da neće biti kvoruma za ovu sjednicu, te da su članovi UO izlobirali kod senatora da se ne pojave
423 pregleda 37 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Radmila Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2017. 17:40h

Sjednica Senata Univerziteta Crne Gore (UCG), na kojoj je danas trebalo da se raspravlja o inicijativi za smjenu rektorke Radmile Vojvodić, danas nije održana, jer nije došla većina članova tog tijela.

Kako je prva sjednica uredno zakazana, u vrlo kratkom roku, a nije održana, rektorka Vojvodić je novu zakazala za petak. Prema nezvaničnim informacijama Upravni odbor UCG je, već zakazao sjednicu za sjutra.

Već nekoliko dana se spekulisalo da neće biti kvoruma za ovu sjednicu, te da su članovi UO izlobirali kod senatora da se ne pojave.

"Dakle, ispoštovana je norma Statuta i zakazan Senat, a kako zbog nedostatka kvoruma sjednica nije održana, nova je zakazana, kako Statut traži u razumnom roku i to za petak. Sa druge strane, činjenica da je sjednica UO zakaza prije izjašnjenja Senata je klasično kršenje statuta UCG jer norma kaže da UO ima pravo samostalno da odlučuje o inicijativi, bez mišljenja Senata, samo u slučaju da se sjednica ne zakaže u razumnom roku", tvrde izvori "Vijesti" iz Senata.

Predstavnici studenata, njih devet, nijesu bili na sjednici, a u saopštenju tvrde da su tako iznijeli svoj stav.

Studenti u saopštenju se ljute na rektorku, između ostalog i zbog, što u avgustu nije prihvaćeno njihovo kompromisno rješenje u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, a za koje su dobili garancije Vlade.

"Netačni su i navodi iz zvaničnog saopštenja sa sjednice Senata UCG održane 20. septembra da nije bilo primjedbi na prijedlog radne grupe u pogledu organizacije nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola. Naprotiv, predstavnici Studentskog parlamenta insistirali su da dobiju odgovore na pitanja odakle ovlašćenje radnoj grupi da pripremi pomenuti prijedlog. Na nepojavljivanje predstavnika Studentskog parlamenta uticalo je i narušavanje autonomije naše organizacije od strane rektora koji je pokušao da u posljednjem trenutku, umjesto delegiranog i od strane Parlamenta ovlašćenog, odredi drugog predstavnika koji će 1. septembra, prisustovati potpisivanju dokumenta Magna Charta Univerzitatum u Pečuju. Stavovi i izjašnjenja Studentskog parlamenta kako na nivou nadležnih tijela, bili su dakle, predmet neopravdanih kritika rektora, na konkretna pitanja nijesmo dobili odgovore, već saopštenje koje je trebalo da obmane javnost, istupi rektora i medijska polemika umjesto akademske rasprave", navodi se u saopštenju studenata.

Inicijativu za smjenu Vojvodićeve podnijeli su članovi UO a koji u tom tijelu zastupaju interese Vlade. U inicijativi se pozivaju na to da rektorka nije poštovala odluke Vlade u vezi sa ostankom VMŠ u Beranama, čime je navodno prekršila Zakon o visokom obrazovanju i Statut UCG, te prekoračila ovlašćenja.

Inicijativa, koju su potpisali Vladan Joković, Milanko Damjanović, Nataša Pešić, Mubera Kurpejović i Goran Jovetić, prošle sedmice je dobila podršku 12 od 15 članova UO.

Bonus video: