Novi pravilnik o slanju na liječenje u inostranstvo

Čirgić je rekao da da je Upravni odbor Fonda usvojio novi Pravilnik o načinu i postupku upućivanja osiguranika van Crne Gore
176 pregleda 3 komentar(a)
Fond zdravstva, Sead Čirgić, Kenan Hrapović, Foto: Zoran Đurić
Fond zdravstva, Sead Čirgić, Kenan Hrapović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.10.2017. 09:31h

Novim Pravilnikom Fonda za zdravstveno osiguranje definisan je postupak upućivanja osiguranika van Crne Gore na liječenje, a predviđeno je i da Fond snosi troškove slanja genetskih uzoraka i tkiva na analizu u inostranstvo. Direktor Fonda, Sead Čirgić, podsjetio je na konferenciji za novinare da od nedjelje osigurana lica mogu sa receptom podići ljekove i u privatnim apotekama. „Ukupno imamo 167 ugovora sa privatnim apotekama, što će omogućiti dostupniju zdravstvenu zaštitu našim osiguranicima u pogledu obezbjeđivanja ljekova, shodno Zakonu o zdravstvenom osiguranju“, rekao je on. Čirgić je kazao da nijesu imali prijava po javnom pozivu koje je raspisao Fond za šest opština – Andrijevicu, Gusinje, Petnjicu, Plužine, Šavnik i Žabljak.

„Međutim, u svim ovim opštinama postoje Montefarmove apoteke“. Čirgić je rekao da da je Upravni odbor Fonda usvojio novi Pravilnik o načinu i postupku upućivanja osiguranika van Crne Gore.

Kako je kazao, prema novom Pravilniku, osiguranik pravo na liječenje ostvaruje na osnovu obrasca, u skladu sa međudržavnim ugovorom sa državom sa kojom Crna Gora ima zaključen ugovor o socijalnom osiguranju. „Ono što je novina je da će Fond snositi troškove koje je dosad snosio osiguranik, a odnosili su se na slanje genetskih uzoraka i tkiva na analizu u inostranstvo“, naveo je Čirgić. Kako je rekao, Pravilnikom je propisana mogućnost dovođenja odgovarajućih medicinskih stručnjaka i timova iz ustanova iz inostranstva, a u cilju obezbjeđivanja komfornijeg liječenja osiguranih lica u ustanovama u Crnoj Gori, što doprinosi smanjenju troškova liječenja, i osiguraniku i njegovoj porodici i Fondu. Iz Fonda je, kad je u pitanju on line zakazivanje specijalističkih pregleda, saopšteno da se sa sadašnjim danom zakazalo oko 500 pregleda osiguranika.

Bonus video: