Herceg Novi: Prijeti epidemija crvenog surlaša

Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine. Liječenje je moguće samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja parazita
120 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2017. 09:03h

Na javnim površinama opštine Herceg Novi od crvenog (palminog) surlaša (Rhynchophorus ferrugineus) oboljelo je 35 palmi, a iz lokalne uprave upozoravaju da je stanje alarmantno. Od kada se 2015.godine štetočina pojavio prvi put, do korjena je sasječeno 15 palmi, a na ostalima je odrađena dendrohirurgija.

“Svaki dan tretiramo po nekoliko palmi. Danas smo to uradili na Škveru , a kasnije ćemo na Belavisti”, kaže šefica sektora Zelenilo preduzeća Stambeno komunalno, Vanja Spaić.Ističe da se u septembru surlaš aktivirao jer mu pogoduje topla i vlažna klima.

Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine. Liječenje je moguće samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja parazita.

Preduzeće „Stambeno komunalno“,obavlja redovna tretiranja palmi na javnim površinama po planu Fitosanitarne uprave, koja je naložila četiri prskanja u godini.

Palme u privatnom posjedu, a procjenjuje se da ih je tri puta više nego na javnim površinama , manje se tretiraju i do sada ih je posječenodvadesetak. Strahuje se da zaražene palme iz privatnih đardina i vrtova pospješuju širenje surlaša,jer se manje tretiraju. Razlog je , kako kaže jedan Novljanin koji u vrtu ima palme, visoka cijena tretmana zaštite. Ističe da “cijena jednog tretiranja jedne palme je 10 eura; pomnožite to sa četiri,toliko tretmana godišnje je potrebno uraditi, i ako ako imate nekoliko palmi, trebalo bi da izdvojite nekoliko stotina eura, što u današnje vrijeme nije malo”.

Tretiranje zaraženih palmi nije zaustavilo širenje surlaša. Uspjeh dendrohirurgije stabla palme je samo 50 odsto, a ni hemijska zaštita ne garantuje zaustavljanje štetočine.

Na Hercegnovskoj rivijeri raste oko 250 biljnih vrsta, a u hercegnovskim privatnim vrtovima i parkovima decenijama rastu i rađaju - banane, avokado, biber i druge egzotične vrste. Palme su među čestim vrstama, jer skoro da nema javne površine i parka , kao ni privatnih vrtova bez neke sadnice palme. Od oko 2.000 vrsta palmi, 12 uspijeva na hercegnovskoj rivijeri , a najzastupljenije su palme feniks ili kanarska palma koju napada surlaš, vašingtonija i dvije vrste šameropsa.

Galerija

Bonus video: