U Kolašinu učestale intervencije vatrogasaca zbog komina

Komandir Službe zaštite i spasavanja upozorava da je najveća opasnost to što se komini većinom zapale tokom noći. Vatra se uglavnom uoči kada se "proširila" i tada je vatrogascima puno teže da intervenišu i spriječe širenje vatre.

3781 pregleda 4 komentar(a)
Zapaljeni odžak na jednoj od kuća u Kolašinu, Foto: SZS
Zapaljeni odžak na jednoj od kuća u Kolašinu, Foto: SZS

Problemi zbog neočišćenih komina već zadaju mnogo posla pripadnicima Službe zaštite i spasavanja u Kolašinu.

Srećom, kako kažu vatrogasci, do sada zbog požara u odžaku nije bilo većih posljedica, ali apeluju na sugrađene da prije loženja povedu računa o stanju dimnjaka.

”Ne treba počinjati sezonu loženja, dok se valjano i stručno ne očisti komine. Već imali nekoliko intervencija zbog problema sa kominima. Srećom nije bilo velikih posljedica jer smo blagovremeno obaviješteni i naravno brzo smo intervenisali. Uvijek uputimo apel da čišćenje komina bude radnja sa kojom se završava ljeto. Da se na to ljudi naviknu kao na spremanje zimnice. Međutim, naloži se čim naiđe hladan dan i zaboravi se na čišćenje komina. Procjenjujemo da je sezona loženja počela ranije nego prethodnih godina jer je ranije zahladnilo”, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja Željko Dramanović.

On upozorava da se zbog neočišćenih komina “rizikuju kuće i ostali stambeni prostori, ugrožavaju komšije”.

Darmanović kaže da je u Kolašinu dosta starih objekata sa dotrajalim dimnjacima.

Komandir Službe zaštite i spasavanja upozorava da je najveća opasnost to što se komini većinom zapale tokom noći. Vatra se uglavnom, kako je kazao, uoči kada se “proširila” i tada je vatrogascima puno teže da intervenišu i spriječe širenje vatre.

”Svi rizici po osnovu komina se smanjuju ili gotovo eliminišu njihovim redovnim čišćenjem”, poručuje Darmanović.

Bonus video: