Brđanin: Uprava policije ulaže velike napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem

On je kazao da je regionalna saradnje ključni preduslova za brži napredak na integracijskom putu

5588 pregleda 4 komentar(a)
Brđanin na konferenciji, Foto: Twitter/Uprava policije
Brđanin na konferenciji, Foto: Twitter/Uprava policije

Direktor Uprave policije, Zoran Brđanin, saopštio je da Uprava policije ulaže napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem, čiji je cilj jačanje preventivnog i represivnog odgovora na sve oblike kriminala.

Brđanin je prisustvovao završnoj konferenciji zajedničkog regionalnog programa Evropske Unije i Savjeta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku – faza II“.

Istakao je, kako se navodi u saopštenju Uprave policije, da je ta konferncija potvrda snažne podrške Evropske unije (EU) i Savjeta Evrope u jačanju kapaciteta crnogorske policije i snaženju regionalne saradnje kao ključnog preduslova za brži napredak na integracijskom putu.

Ne umanjujući značaj ostalih projekata koji su realizovani u okviru faze Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku, Brđanin je naglasio da je projekat “Dalje unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori”, tokom svih godina sprovođenja, pokazao fleksibilnost pri izmjenama inicijalnih planova i spremnost da se aktivnosti sprovedu na način koji najbolje odgovara potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u datom trenutku.

"Uprava policije ulaže velike napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem, čiji je cilj jačanje preventivnog i represivnog odgovora na sve oblike kriminala", kazao je Brđanin.

Evidentno je, kako se navodi, da su rezultati trogodišnjeg rada kroz fazu 2 Horizontalnog programa Evropske unije i Savjeta Evrope, doprinijeli unapređenju cjelokupnih kapaciteta Uprave policije i osnaživanju policijsko-tužilačke saradnje.

"U projektu “Dalje unapređenje zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih lica u Crnoj Gori”, u intenzivnoj saradnji sa projektnim timom Savjeta Evrope, uz koordinaciju Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, postignuti su mjerljivi rezultati u pravcu dostizanja CPT standarda i kontinuiranog sprovođenja CPT preporuka", saopštio je Brđanin.

U dijelu poštovanja ljudskih prava, kako se navodi, posebno je naglašen značaj instrukcija koje su izrađene u okviru pomenutog projekta, čime je obezbijeđeno poštovanje svih procesnih prava zadržanih i pritvorenih lica.

Veoma važan segment u dijelu jačanja kapaciteta Uprave policije, kako je saopšteno, predstavljaju izrađeni nastavni planovi i programi stručnog usavršavanja policijskih službenika Sektora policije posebne namjene i pripadnika interventnih jedinica centara bezbjednosti, na temu prevencije zlostavljanja.

Dodaju da posebnu vrijednost u cilju obezbjeđenja održivosti internih kapaciteta, predstavlja činjenica da se navedene obuke sprovode od strane tima trenera koji dolaze iz crnogorskih institucija, a koji su obučeni od strane eksperata Savjeta Evrope.

Pozitivan uticaj realizovanih aktivnosti ogleda se, kako navode, i kroz podatak da od početka sprovođenja pomenutih obuka nije zaprimljena niti jedna prijava prekomjerne upotrebe sile protiv službenika koji su pohađali ove obuke.

"Ne manje važan rezultat postignut kombinacijom ekspertize Savjeta Evrope i internih kapaciteta Uprave policije je aplikacija za elektronsko izvještavanje o upotrebi sredstava prinude, kojom se ukida ručno pisanje izvještaja. U tu svrhu, realizovan je određen broj obuka srednjeg rukovodnog kadra, u namjeri da se navedeni tip obuke nastavi i ubuduće", saopšteno je iz Uprave policije.

Brđanin je naglasio da su sve dosadašnje aktivnosti sprovođene u saradnji sa Kancelarijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, odnosno Nacionalnim preventivnim mehanizmom, kao ključnim nacionalnim nadzornim tijelom, čime je obezbijeđeno poštovanje preporuka Zaštitnika i osnažena međuinstitucionalna saradnja, a sve u cilju dostizanja standarda EU u oblasti poštovanja ljudskih prava.

Izrazio je zahvalnost Programskoj kancelariji Savjeta Evrope na podršci koju pruža Upravi policije u svim segmentima rada, kao i na prepoznavanju potreba crnogorske policije, što uveliko doprinosi ostvarivanju ciljeva u dijelu sprovođenja reformskih procesa i postizanju konkretnih rezultata.

Bonus video: