Konjević: MO i Vojska će jačati svoju opremljenost i spremnost

Načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević, rekao je da je do sada fokus bio na opremanju kopnene vojske i vazduhoplovstva, ali da će se shodno nacionalnim prioritetima ulagati i u mornaricu

8992 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore će u kontinuitetu jačati svoju opremljenost i spremnost, jer će budžet za odbranu od naredne godine biti dva odsto Bruto društvenog proizvoda (BDP), kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević na sastanku sa predstavnicima medija održanom u susret Danu vojske.

“Već naredne godine bi trebalo da imamo oko 17 miliona eura više. Uz to, podrška koju dobijamo od partnera, kao što su SAD, od kojih smo ove godine dobili skoro 28 miliona dolara, doprinijeće da u narednom periodu imamo značajna ulaganja u vojnu infrastrukturu i opremu, u skladu sa ciljevima sposobnosti i nacionalnim priritetima”, kazao je Konjević.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević rekao je da je do sada fokus bio na opremanju kopnene vojske i vazduhoplovstva, ali da će se shodno nacionalnim prioritetima ulagati i u mornaricu.

“Želimo akcenat da stavimo i na školovanje mladih i prijem vojnika po ugovoru kako bismo podmladili sastav. Cilj nam je da Vojsku učinimo atraktivnom za mlade ljude i da vide svoju šansu u mogućnosti da se besplatno školuju na prestižnim vojnim akademijama u Evropi i SAD, nakon čega ih čeka siguran posao”, poručio je Lazarević.

Tokom boravka u kasarni Marko Miljanov Popović u Maslinama, Konjević, Lazarević i novinari su posjetili Spomen sobu V proltereske brigade, koja svjedoči o slavnoj borbi Crnogoraca za slobodu i pobjedu antifašizma.

Bonus video: