Pilana i organska proizvodnja (ne)mogu zajedno

Vlasnik jedne od najvećih plantaža jabuka prijavio policiji i inspekcijama firmu “Ekoplod” koja planira da gradi pogon za preradu drveta u gornjem dijelu Ćehotine koja će biti zaštićena kao park prirode. Iz te firme kažu da čekaju produženje dozvole koju je još 2017. dobio prethodni vlasnik, a iz Opštine da se ta dozvola ne može produžiti

14774 pregleda 8 komentar(a)
Lokacija na kojoj se planira gradnja pilane, Foto: Privatna arhiva
Lokacija na kojoj se planira gradnja pilane, Foto: Privatna arhiva

Vlasnik jedne od najvećih plantaža organskih jabuka u pljevaljskoj opštini Dejan Mrdak podnio je policiji prijavu protiv odgovornog lica u firmi “Ekoplod” iz Bijelog Polja Miloja Varagića, zbog, kako tvrdi, početka gradnje poslovnog objekta površine 600 metara kvadratnih bez građevinske dozvole, na obali rijeke Ćehotine, nedaleko od njegovog imanja.

Mrdak tvrdi da je Varagić radove na pripremi terena za gradnju pogona za preradu drveta počeo prije petnaestak dana i da bi budući pogon ugrožavao njegovu plantažu organskih jabuka zasađenu na pet i po hektara jer se sporna lokacija nalazi na svega tridesetak metara od nje.

”On ne posjeduje nikakve papire i bez građevinske dozvole je krenuo u gradnju objekta na obali rijeke Ćehotine, čiji gornji tok, gdje se nalazi sporna parcela, treba da bude proglašen zaštićenim područjem i parkom prirode. Prethodni vlasnik, firma “Bambis”, od koje je Varagić kupio imanje imala je građevinsku dozvolu koja je istekla 2020. godine. Prijavu sam podnio putem telefona i inspektoru za vode. Na mjestu izvođenja radova nije postavljena ni tabla sa podacima o izdatoj građevinskoj dozvoli, investitoru, vremenu početka i završetka radova. Očekujem da nadležna inspekcija provjeri papire i da se odgovorno lice u firmi procesuira”, rekao je Mrdak.

Kazao je i da je planirani pogon udaljen svega petnaestak metara od rijeke Ćehotine čiji će gornji tok rijeke uskoro biti proglašen parkom prirode, s obzirom na to da je nedavno ministarka ekologije i prostornog planiranja Ana Novaković Đurović zato potpisala saglasnost.

”Gornji tok rijeke Ćehotine sa Otilovićkim jezerom biser je koji treba sačuvati, kako za sadašanje tako i za buduće generacije”, saopšteno je ranije iz kabineta Novaković Đurović.

Istakla je da je potrebno zaštititi gornji tok rijeke Ćehotine i zbog činjenice da se voda iz gornjeg toka rijeke koristi za vodosnabdijevanje građana Pljevalja preko akumulacije Otilovići.

Mrdak očekuje da će i ministarka i resorno Ministarstvo sačuvati ovo mjesto od dalje devastacije, a država konačno stati na kraj građevinskoj i šumskoj mafiji u Crnoj Gori.

”I pored moje prijave i izlaska građevinske inspekcije, radovi se izvode na ovoj lokaciji. Smatram da je krajnje vrijeme da država stane na kraj ovom javašluku”, rekao je Mrdak.

Ovlašćeni zastupanik “Ekoploda” Milovan Varagić kazao je “Vijestima” da je policija i inspekcija posjetila gradilište, ali da mu nije izdata zabrana izvođenja radova. Kaže da radove izvodi na osnovu građevinske dozvole koju je Sekretarijat za uređenje prostora izdao prethodnom vlasniku “Bambis grupi” 2017. godine.

Tvrdi i da su radovi započeti u roku od dvije godine kako je to naznačeno u rješenju o izdavanju građevinske dozvole, odnosno da je “Bambis grupa” prijavila početak izvođenja radova 12. 9. 2019. godine tadašnjem resornom Ministarstvu.

”Vijestima” je nezvanično u građevinskoj inspekciji rečeno da je upravni postupak u ovom slučaju u toku i da će stopirati radove ukoliko se utvrdi da se izvode suprotno zakonu.

U Sekretarijatu za uređenje prostora opštine Pljevlja “Vijestima” su kazali da oni smatraju da je dozvola istekla, s obzirom na to da radovi nisu započeti u naznačenom roku niti je u roku od sedam dana prijavljen početak pripremnih radova, kako je to nazanačeno u dozvoli. Smatraju i da se dozvola ne može produžiti iz istih razloga.

”Bambisu” je građevinska dozvola izdada 13.9. 2017. godine za gradnju pogona za primarnu preradu drveta površine oko 600 metara kvadratnih. U tom dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid piše da će investitoru prestati pravo na građenje objekta ukoliko u roku od dvije godine ne započne gradnju.

Varagić: Sve po propisima, još čekam odgovor opštine

Varagić kaže da se gradnji objekta jedino protivi Mrdak i još jedan od mještana Vrulje, dok je njih 40 dalo mu podršku da izgradi pogon za preradu drveta.

”Izlazili su inspektori na lice mjesta, a po služebnoj dužnosti dolazili su iz MUP-a. Ja sam se odazvao pozivu inspekcije i dostavio traženu dokumentaciju. Poslje toga sam išao u opštinu jer je trebalo da mi daju odgovor nakon što sam od Ministarstva ekologije i prostornog planiranja dobio preporuku da se za produženje građevinske dozvole obratim Sekretarijatu za uređenje prostora opštine Pljevlja, koji je izdao građevinsku dozvolu. Ja sam to i uradio, ali do danas nisam dobio nikakav odgovor”, rekao je Varagić.

Tvrdi da je Sekretarijatu za uređenje prostora podnio zahtjev za izmjenu građevinske dozvole na novog investitora, odnosno njegovu firmu, ali da nije dobio ni taj odgovor.

”Čekam odgovore po zahtjevu iz opštine Pjevlja, za produženje dozvole i prenosa na moju firmu. Do sada su ovi radovi izvođeni za ‘Bambis grupu’”, rekao je Varagić.

Bonus video: