Nezavisni sindikat policije: Protesti ukoliko se ne popravi položaj policajaca

Država koja nije sposobna da obuče, obuje i opremi svoju policiju treba duboko da se zamisli kojim putem ide, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić

5731 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Iz Nezavisnog sindikata policije apelovali su, povodom Dana unutrašnjih poslova, koji se danas obilježava, da se hitno popraviti položaj policajaca ili će, kako su kazali, organizovati proteste.

"Umjesto u dobrom raspoloženju i svečanoj atmosferi policijski službenici još jedan svoj praznik dočekuju razočarani, obespravljeni i na rubu egzistencije. Policajac sa 25 godina radnog staža i platom od 540 eura može samo da mašta o normalnom životu i obezbijeđenoj egzistenciji za svoju porodicu. Šta da kažemo za one mladje koji imaju još manje i tek treba da formiraju svoje porodice?

"Danas ćemo se naslušati ispraznih, neiskrenih i kurtoaznih čestitki povodom Dana unutrašnjih poslova, mnogi će biti *oduševljeni* našom hrabrošću i požrtvovanjem a već sjutra će se stvari vratiti na staro. Isti ti dušebrižnici i *tapšači po ramenu* će nas zaboraviti, naše porodice neće biti važne a naši životi će opet biti samo brojevi", navodi se u saopštenju predsjednika Nezavisnog sindikata policije Igora Rmandića.

Političarima su, kako je kazao, "usta puna izlizanih fraza" poput one da je policajac država i da je napad na policajca napad na državu, pa je upitao šta su to oni uradili prethodnih godina da zaštite tu državu.

"Ukinuli su joj topli obrok, regres, prevoz, zimnicu, jubilarne nagrade, operativni i granični dodatak. Policajac je prinuđen da na sudu traži čak i *suvu* platu koju je pošteno zaradio jer hoće i to da mu otmu. Policajac radi i kada su svi tokom praznika sa svojim porodicama a onda i te praznične sate mora da naplati pomoću suda jer je neko odlučio da uštedi na njegovoj muci. I što je najgore, kada sud utvrdi da je policajac oštećen prilikom obračuna zarade za to niko ne odgovara. A sudski troškovi su ogromni i država na taj način gubi milione. A onda nam kažu da nema para za povećanje plata. Ima gospodo, itekako ima ali ga treba domaćinski rasporediti i trošiti", navodi Rmandić.

Poručio je da država koja "nije sposobna da obuče, obuje i opremi svoju policiju" treba duboko da se zamisli kojim putem ide.

"Kakvu to poruku šalju običnom građaninu koji želi, očekuje i treba da bude zaštićen i miran? Policajac koji na posao ide gladan, u uniformi koju je kupio na nekoj pijaci i cipelama kupljenim na rate mora da ima nadljudsku volju, ogromnu ljubav prema službi i ekstremno visok osjećaj odgovornosti da bi svoje zadatke izvršavao profesionalno i na najvišem nivou.

"Sve ovo će doći na naplatu narednih godina jer su mlade generacije demotivisane ovakvim odnosom prema policiji i teško da će se po ovim uslovima puno njih odlučiti da u budućnosti obuče uniformu. O tome danas, na žalost, oni koji donose odluke u ovoj zemlji ne razmišljaju niti imaju viziju razvoja službe za narednih 5, 10, 15 godina. *Stručnjaci* koji su proteklih decenija prodefilovali kroz službu urušili su je i degradirali do neprepoznatljivosti. Težina i opasanosti ovog posla su postali obrnuto proporcionalni poštovanju i povjerenju koje građani imaju prema policiji što je najbolji pokazatelj da se stvari pod hitno moraju mijenjati", saopštio je Rmandić.

Kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici koje on predstavlja "neće prositi i neće moliti", već da sa punim pravom od svih nadležnih državnih institucija zahtijevaju da se položaj policijskih službenika pod hitno popravi.

"Ne sitnim i zanemarljivim potezima već ozbiljnim i planskim poboljšanjem koje će biti proporcionalno težini posla koji obavljamo i njegovoj važnosti za kompletno društvo. U suprotnom bićemo prinuđeni da u cilju zaštite sopstvenog prava na normalan i pristojan život iskoristimo sve mogućnosti koje nam Ustav i zakoni ove države dozvoljavaju. Jedna od tih mogućnosti, i vrlo smo joj blizu, je da svoja prava zatražimo tamo gdje ih traže svi obespravljeni i poniženi, tamo gdje se donose odluke, kreira životni ambijent i odlučuje o sudbinama građana Crne Gore. Protestima ispred spred Vlade, Skupštine i ministarstava.

"Svaka čaša ima svoj kapacitet nakon čega počne da preliva. Čaša u kojoj se nalazi strpljenje policijskih službenika je već odavno puna. U njoj nema mjesta ni za jednu kap više", zaključio je Rmandić.

Bonus video: