Kolašin: Umjesto regionalne, useljava lokalna turistička organizacija

Turistička organizacija Kolašina godinama smještena u neuslovnoj prizemnoj baraci, skromne površine i sa minumom uslova za rad

3195 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Regionalne turističke organizacije, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Regionalne turističke organizacije, Foto: Dragana Šćepanović

Radovi na rekonstrukciji zgrade bivše Regionalne turističke organizacije (RTO) “Bjelasica i Komovi” u centru Kolašina, koja je bila bez namjene već četiri godine, bliže se kraju.

Taj posao, kako su rekli u Opštini, trebalo bi da bude završen za desetak dana. Nakon toga trebalo bi da u rekonstruisani objekat bude konačno preseljena lokalna turistička organizacija (TO) koja je godinama smještena u neuslovnoj prizemnoj baraci, skromne površine i sa minumom uslova za rad.

Kako je više puta “Vijestima” kazao direktor TO Aleksandar Vlahović, jedan od većih problema u radu te organizacije je neuslovan prostor. On je rekao da kancelarija TO jedva da ispunjava minimum uslova za rad. Uz to, objašnjavao je, ne predstavljaju na pravi način Kolašin kao turistički centar.

Zgrada RTO je bila opterećena mnogim problemima, koji su sprečavali njenu raniju rekonstrukciju. Donedavno nije bila ni upisana kao opštinsko vlasništvo, a u minulom periodu riješeni su i problemi zemljišta na kojem je izgrađena.

Zgrada RTO izgrađena je kroz saradnju Austrijske kancelarije za razvoj Bjelasice i Komova i Opštine Kolašin, na atraktivnoj lokaciji u najužem centru grada. Napravljena je od kamena i drveta i projektovana je tako da štedi energiju. RTO je poslije više od 11 godina postojanja ugašena, odlukama skupština šest opština koje su je i osnovale.

Kolašinska Skupština krajem 2017. donijela je akt o stavljanju van snage sporazuma o osnivanju RTO. Tvrdili su da nije ispunila zadatke i da “sve vrijeme postojanja nije osnovan nijedan organ upravljanja”. Osnivači RTO su i opštine Bijelo Polje, Andrijevica, Mojkovac i Berane, a Plav se naknadno pridružio. Austrijanci su uložili mnogo novca i ekspertske pomoći da sjevernim opštinama, nakon okončanja svoje misije, ostave organizaciju koja će služiti promociji prirodnih i turistički potencijala regiona. Zbog nedostatka novca RTO je nekoliko puta i struja isključivana.

Sporazumom iz aprila 2006. bilo je predviđeno i gašenje lokalnih turističkih organizacija i njihovo pretvaranje u informativne centre RTO. No, to se nikad ranije nije desilo.

Bonus video: