Informacioni sistem na klimavim nogama

U sistemu se vode podaci za oko 130.000 djece godišnje, za oko 14.000 zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i za preko 1.000 objekata u kojima su smještene obrazovno-vaspitne ustanove

16261 pregleda 1 komentar(a)
Informacioni sistem obrazovanja ima oko 10 hiljada korisnika (ilustracija), Foto: Pixabay.com
Informacioni sistem obrazovanja ima oko 10 hiljada korisnika (ilustracija), Foto: Pixabay.com

Ministarstvo prosvjete za Informacioni sistem obrazovanja (MEIS, meisportal.edu.me) još nema plan za oporavak od katastrofe i, iako se rezervne kopije podataka čuvaju, postoji mogućnost prekida u radu u dužem vremenskom periodu.

To se, pored ostalog, navodu u Izvještaju II o realizaciji preporuka datih u reviziji tog sistema, za oblast IT upravljanje, koji je nedavno objavila Državna revizorska institucija (DRI).

”Postoji rizik od potencijalnog negativnog uticaja u slučaju prirodnih katastrofa i sl, koji mogu dovesti do većeg prekida u radu Informacionog sistema obrazovanja”, naveli su ranije iz DRI.

Resor prosvjete, kako navode iz DRI u nedavno objavljenom izvještaju o ispunjenosti datih preporuka, nije u međuvremenu izradilo ni plan neprekidnog poslovanja, koji predviđa Uredba o mjerama informacione bezbjednosti, a nije uspostavljena ni rezervna lokacija, zbog čega “postoji rizik od većih prekida u radu MEIS”.

Konačni izvještaj Revizije MEIS, oblast IT upravljanje, vrhovna revizija objavila je u junu 2021. godine. Tada je DRI Ministarstvu prosvjete, na čijem je čelu tada bila Vesna Bratić, dala osam preporuka. Ministarstvo je u međuvremenu, u predviđenom roku, državnoj reviziji dostavilo Akcioni plan i dva izvještaja o realizaciji preporuka. Kroz te izvještaje, vrhovnu reviziju informisali su da još nisu uspjeli da u potpunosti realizuju tri preporuke.

DRI je nedavno, u Izvještaju II o realizaciji, konstatovala da je od te tri, resor prosvjete djelimično realizovao jednu, dok dvije preporuke još nisu realizovane. Novi Izvještaj o realizaciji preporuka, kako piše u Izvještaju, Ministarstvo prosvjete državnoj reviziji treba da podnese najkasnije do 15. aprila 2023. godine.

Bratić
Bratićfoto: Luka Zeković

Cilj projekta Informacioni sistem obrazovanja, koji je usvojen sredinom februara 2004. godine, na sjednici Savjeta za ICT, bio je da se uspostavi jedinstvena baza podataka za sve obrazovno-vaspitne ustanove. To je, pored ostalog, podrazumijevalo da svi objekti obrazovno-vaspitnih ustanova budu opremljeni računarima, računarskom mrežom i internetom, da se uspostavi Data centra MEIS u okviru Ministarstva, te da se obezbijede resursi za što bolji radi obrazovno-vaspitnih ustanova (adrese elektronske pošte, veb portali, alat za zajednički onlajn rad...).

MEIS danas broji oko 10.000 korisnika. Na taj sistem, radi unosa i korišćenja podataka, povezan je 21 državni vrtić, 29 privatnih, 162 državne osnovne škole, pet privatnih, 50 državnih, jedna državno-privatna i tri privatne srednje škole, 13 državnih i jedna državno-privatna muzička škola. Na sistem su povezana i dva državna obrazovna, tri državna resursna centra i 113 organizatora obrazovanja odraslih.

”U sistemu se vode podaci za oko 130.000 djece godišnje, za oko 14.000 zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kao i za preko 1.000 objekata u kojima su smještene obrazovno-vaspitne ustanove”, naveli su iz DRI.

Ukazuju i na to da je u javnim osnovnim školama 154 ICT koordinatora, srednjim 47, da su četiri ICT koordinatora angažovana u javnim predškolskim ustanovama...

Informacioni sistem, kako navode, preko portala upisi.edu.me, omogućava elektronski upis u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole. Tako je u 2020. godini podnijeto 6.670 zahtjeva za upis u vrtiće (za djecu koja se prvi put upisuju), 6.629 elektronskih zahtjeva za upis u prvi razred osnovne i 5.967 elektronskih zahtjeva za upis u prvi razred srednje škole.

MESI omogućava i štampu izvještaja i svjedočanstava iz sistema, a kroz njega se sprovodi i licenciranje nastavnika koje vrše Zavod za školstvo i Centar za stručno obrazovanje. Osim toga, ukazuju iz DRI, MEIS vrši i automatizovanu razmjenu podataka sa drugim institucijama i njihovim sistemima. Tako preko Jedinstvenog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka (GSB - Government Service Bus), MEIS razmjenuje podatke sa Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i tadašnjim Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Vrši se razmjena podataka sa Ispitnim centrom, u cilju realizacije prijave učenika za polaganje mature i stručnog ispita.

Monstat iz MEIS-a preuzima sve podatke koji su potrebni za statistiku iz oblasti obrazovanja (osim podataka o finansijama i visokom obrazovanju). Korisnik podataka je, navodi DRI, i Institut za javno zdravlje, posebno u dijelu praćenja kovid-19 situacije u obrazovnim ustanovama.

Putem MEIS aplikacije vodi se mnoštvo podataka, za učenike i za zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama, i kroz taj sistem, učenici se prate tokom cijelog obrazovanja, sve do studija.

Sadrži različite module: Škola, Dnevnik, Ocjene, Ustanove, Praktična nastava, Zaposleni, PP služba, Izvještaji, Eksterna testiranja, Vanredni učenici, Obrazovanje odraslih...

Fali kadra

Ministarstvu prosvjete i ranije je preporučeno da intenzivira aktivnosti na jačanju kadrovskog kapaciteta i potenijala zaposlenih IT struke u Odjeljenju za ICT, statistiku i digitalizaciju.

Kako je navedeno ranije, to Odjeljenje ima sistematizovanih devet radnih mjesta, što nije dovoljno za sistem sa oko 200 školskih koordinatora i oko 10 hiljada korisnika.

Iz DRI navode da nedovoljan broj zaposlenih koji su IT struke može da dovede do toga da to Odjeljenje nije u stanju da ispuni sve zadatke i obaveze koji se odnose na funkcionisanje MEIS-a.

Tu preporuku, inače, Ministarstvo prosvjete je djelimično realizovalo.

Bonus video: