Kolašin podiže spomenik stradalim Rumunima

U saobraćajnoj nesreći 2013. godine poginulo je 18, a povrijeđeno 29 rumunskih državljana

5259 pregleda 4 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Savo Prelević
Sa mjesta nesreće, Foto: Savo Prelević

Pred odbornicima Skupštine opštine Kolašin na narednom zasjedanju naći će se predlog Odluke o podizanju spomen-obilježja stradalim rumunskim državljanima u saobraćajnoj nesreći 2013. godine.

Prema predlogu izvršne vlasti, spomenik bi trebalo da bude postavljen na parceli između Spomen-doma i Hotela “Bjanka”.

U simboličnom značenju, piše u predlogu odluke, njime bi se “čuvala uspomena na stradanje 18 rumunskih državljana u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 23. juna 2013. na magistralnom putu Kolašin - Podgorica.

Spomen-obilježje sastojalo bi se od tri granitna bloka, tako da zajedno sa postoljem grade “skladnu pravougaonu cjelinu, dimenzija 180 x 95 x 12 cm”.

Na prednjoj strani bio bi dvojezično ispisan tekst: “Trenutak pomoći je bolji od deset dana saosjećanja”/”Un moment de ajutor este mai bun decat zece zile de compasiune”/U znak sjećanja na stradale rumunske državljane u kanjonu Morače 2013.”.

”Saobraćajna nesreća koja se dogodila na magistralnom putu Kolašin - Podgorica 23. juna 2013. godine, u kojoj je stradalo 18, a povrijeđeno 29 rumunskih državljana, je na snažan način povezala dva naroda, udružena u hrabrosti, solidarnosti i humanosti. Podizanjem spomen-obilježja će trajno očuvati sjećanje na poginule rumunske državljane, s obzirom da je to najveća saobraćajna nesreća u Crnoj Gori nakon željezničke saobraćajne nesreće 2006. godine”, piše u obrazloženju predloga Odluke.

Za postavljanje spomen-obilježja obezbijeđena su sredstva budžetom za ovu godinu.

Ministarstvo kulture i medija predhodno je dalo saglasnost na predlog predsjednice Opštine Marte Šćepanović za podizanje spomen-obilježja.

Bonus video: