božović dostavio ibrahimoviću jasan stav

Opština Budva protiv vjetroelektrane na Brajićima

Gradonačelnik Milo Božović obavijestio ministra Ervina Ibrahimovića da ne postoji pravni osnov za izradu Prostornog plana za prostor koncesionog područja...

31928 pregleda 35 komentar(a)
Vjetroelektrana bi navodno bila vidljiva i sa Svetog Stefana (animacija) -, Foto: Animacija
Vjetroelektrana bi navodno bila vidljiva i sa Svetog Stefana (animacija) -, Foto: Animacija

Opština Budva se protivi gradnji vjetroelektrane na Brajićima i Paštrovskoj gori - jasan stav lokalne uprave gradonačeknik Milo Božović dostavio je ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid piše da ne postoji pravni osnov za izradu Prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na Brajićima.

Božović
Božovićfoto: Vuk Lajović

Ibrahimović je od Božovića zatražio da mu se dostave podaci o svim lokacijama na kojima već postoji pokrivenost planskim dokumentom kojim je predviđena izgradnja solarne ili vjetroelektrane, a u cilju, kako je naveo, regulisanja prostorno-planske dokumentacije na konkretnim lokalitetima.

Ibrahimović je nedavno odgovorio Mjesnoj zajednici “Sveti Stefan”, navodeći da su u toku aktivnosti oko donošenja planskog dokumenta za projekat izgradnje vjetroelektrane Brajići Paštrovska gora.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Luka Zeković

MZ “Sveti Stefan” i grupa građana “Ne vjetroelektrani Brajići - Paštrovska gora” zatražili su od Vlade da pokrene inicijativu da se projekat vjetroelektrane izmjesti na drugu lokaciju, te upozorili da će “ čuvati kulturno i prirodno nasljeđe svom snagom, do posljednje kapi znoja i svim raspoloživim sredstvima u granicama zakonskog i prirodnog prava”.

Božović je izričit da se Opština protivi gradnji vjetroelekrana na Brajićima.

”Obavještavamo vas da... za Opštinu Budva nije donesen nijedan loklani planski dokument, a kojim bi bila data mogućnost izgradnje solarne elektrane ili vjetroelektrane. Sa druge strane, Prostonim planom područja posebne namjene za obalno područje Crne Gore, kao potencijalna lokacija za izgradnju vjetroelektrana navodi se lokacija u široj kontakt zoni područja ‘Žukovica’, bez prethodno urađene detaljne analize predmetnog lokaliteta. Imajući u vidu da je Vlada 3. marta 2022. donijela odluku o izradi Prostnog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići - opštine Budva i Bar, te da prethodno nije uvažen stav odnosno mišljenje Opštine Budva u kojima smo nebrojeno puta do sada ukazivali na štetne posljedice izgradnje vjetroelektrane na teritoriji opštine Budva. Iznijeli smo odlučan stav da se izgradnja vjetroelekrana na teritoriji opštine Budva mora razmotriti, te iste onemogućiti. Ovom prilikom želim da ukažem još jednom da donošenjem navedene odluke od strane Vlade su povrijeđeni javni interesi, te da odluka sadrži formalno pravne nedostatke”, istakao je Božović u dopisu resornom ministru.

Božović je naglasio da je potrebno da Odluka o izradi Prostornog plana za prostor koncesionog područja, a čiji je sastavni dio Programski zadatak, sadrži jasno definisane granice lokaliteta na kojem se planira izgradnja vjetroelektrane, odnosno katastarske parcele koje su u obuhvatu plana, kao i naziv planskog dokumenta višeg reda, a na osnovu kojeg se pristupa izradi.

”Članom 8 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano je da planski dokumenti moraju biti međusobno usklađeni. Kako Prostorni plan Crne Gore i Prostorni plan područja posebne namjene za obalno područje ne sadrže smjernice odnosno urbanističke parametre za planiranje (Prostornim planom područja posebne namjene za obalno područje kao potencijalna lokacija za izgradnju vjetroelektrana navodi se lokacija u široj kontakt zoni područja ‘Žukovica’) krajnje je upitan pravni osnov za donošenje predmetne Odluke”.

Tokom 2019. spoveden je tenderski postupak za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini radi izgradnje vjetroelektrane na Brajićima, a ponudu je jedini dostavio Konzorcijum njemačke kompanije “WPD” AG iz Bremena i kompanije “Vjetroelektrane Budva” iz Podgorice. Njemačko-crnogorski konzorcijum je predvidio investicju od 101,3 miliona eura, vjetroelektranu snage 100,8 MW, a za zakup 220.770 kvadrata državnog zemljišta cijenu od 2,5 eura po kvadratu, godišnje...

Iz Mjesne zajednice “Sveti Stefan” i grupe građana “Ne vjetroelektrani Brajići - Paštrovska gora” ranije su upozorili da je Vlada još 2020. sklopila ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vjetroelektrane, bez ikakvih konsultacija za lokalnom zajednicom koja je, kako tvrde, većinski (više od 90 odsto) protiv projekta.

Oni su u više narata ukazivali da će reaizacijom projekta biti uništena bogata kulturna i prirodna baština na Paštrovskoj gori i Brajićima.

”Još jednom molimo Vladu da ozbiljno uvaži sve ove gore navedene činjenice, a naročito stav nas građana koji živimo ovdje. U suprotnom, ukoliko se nastavi sa kršenjem Ustava, međunarodnih konvencija i naših osnovnih ljudskih prava, mi, građani, ćemo biti prinuđeni da se sami organizujemo u cilju zaštite...”.