Krapović: Čast Nimanbeguu, ostali poslanici manjina nemaju političku kičmu

"Nakon što je rasprava odložena inicijalno, pristupilo se političkoj trgovini unutar vladajuće koalicije na državnom nivou. Mjesecima i danima smo ukazivali na posljedice koje bi usvanjem Zakona imali u smislu održivog razvoja u Crnoj Gori"
54 pregleda 16 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Dragan Krapović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.10.2017. 12:36h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović ocijenio je da je novi Zakon o prostornom planiranju usvojen političkom trgovinom, a izuzev poslanika Nimanbegua, poslanici manjinskih naroda nijesu imali "političku kičmu".

Članica vladajuće koalicije FORCA najavila je mogućnost raskida saradnje sa manjinskim partijama i Demokratskom partijom socijalista (DPS), nakon što je juče u Skupštini tijesnom većinom izglasan Zakon o prostornom planiranju i izgradnji objekata. To je juče “Vijestima” najavio poslanik te partije Genci Nimanbegu, koji je jedini glasao protiv tog zakona, nakon višednevne rasprave sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i DPS-a. Prevagu je u Skupštini juče donio glas poslanika Adrijana Vuksanovića (HGI), koji je noć uoči glasanja kazao da neće podržati zakon, ali se predomislio i podržao rješenja ministra održivog razvoja i turizma (MORT) Pavla Radulović, pa su sa njegovim glasom DPS, BS, LP i SD imali potrebnu većinu za zakon koji je sporan mnogim opštinama, dijelu stručne javnosti i nevladinog sektora.

"Nakon što je rasprava odložena inicijalno, pristupilo se političkoj trgovini unutar vladajuće koalicije na državnom nivou. Mjesecima i danima smo ukazivali na posljedice koje bi usvanjem Zakona imali u smislu održivog razvoja u Crnoj Gori. Izgleda da smo većinu uvaženih kolega iz manjinskih partija uzalud pozivali da ne budu grobari turizma i odrzivog razvoja u našoj državi. Čast naravno, gospodinu Nimanbeguu na stavu, principijelnom ponašanju i djelovanju, pokazao je da za razliku od svojih kolega ima "političku kičmu", kazao je Krapović.

Prema njegovim riječima kolege poput predsjednika Liberalne partije i poslanika Andrije Popovića i poslanika Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijana Vuksanovića su najavljivale da će uskratiti podršku katastrofalnim rješenjima MORT.

"Međutim, na kraju su ipak poklekli kao i mnogo puta do sada. Iz usvojenog u Skupštini (nelegitimnog svakako) se jasno vidi da od svega što su erksponirali kao zahtjeve, kolege su dobile jedno veliko Ništa. Decentralizacija kao jedan od temeljnih principa Evropske unije, kao savremeni evropski, globalni trend je potpuno zanemaren i lokalna samouprava je potpuno razvlaštena u Crnoj Gori. To je prvi i formalni rezultat usvajanja ovog tajkundkig zakona. Drugi je praktične i suštinske prirode, naime "tajkunski zakon" otvorio je ogroman prostor za korupciju o eksploataciji prostornih resursa Crne Gore, resursa koji pripadaju svim građanima. Da budemo pošteni, i do sada su zakoni , pogotovo kod prostornog planiranja, bili loši i dozvoljavali unaprijed poznatim investitorima da ih koriste u svrhu bogaćenja na račun države i građana", poručio je Krapović.

Dodaje da se ovakvim rješenjem otklanjaju posljednje barijeee, ne biznisu i ulaganjima, nego otvorenoj korupciji.

"Nema više odlučivanja na nekoliko mjesta i nivoa vlasti što je bilo neophodno kao zaštitni mehanizam, posebno nakon što je opozicija je preuzela vlast u Budvi, Kotoru, Herceg Novom. Sada ćemo pratiti kako će se situacija dalje odvijati, pratićemo pomno šta ce biti ponude i rješenja za Buljaricu, Jaz, Dubovicu, Školj, Luku Budva. Imaćrmo vjerovatno pregršt ponuda za navedene lokalitete, ponuda sa Kajmanskih ostrva, to jest domicilnih firmi poput "Buljarica bay" sa jedan euro osnivačkog kapitala u Crnoj Gori. Kada to krene, nadam se da će se birači sjetiti ko je kako glasao i ko se kako ponašao. Sada kolege iz LP i HGI to veliko "Ništa" koje su dobile moraju da drže jako i preuzmu odgovornost za sve posljedice koje će uslijediti, zajedno sa DPS, SD i BS", zaključio je Krapović.

Bonus video: