Jubilarni deseti "Dani drenjina" u Nikšiću: Okupilo se 30-ak izlagača

Rukovodilac Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Vukota Stanišić kazao je da je Nikšić postao prepoznat po drenjinijadi
379 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2017. 11:18h

Dvodnevna privredno turistička manifestacija „Dani drenjina“, koju po deseti put u Nikšiću organizuje istoimena nevladina organizacija, okupila je tridesetak izlagača.

Prema riječima Slobodana Bata Mirjačića, predsjednika NVO „Dani drenjina“, manifestaciju su prije deset godina počeli sa pet izagača a sada mogu da se pohvale ne samo velikim brojem učesnika, već i sa preko 20 hiljada novih sadnica drijena.

„Ta čudotvorna voćka se koristi sve više. A ovi štandovi govore dovoljno za sebe. Nadam se da će u narednom periodu biti još više drenjina, a da ovi proizvođači formiraju poljoprivredna dobra i da se pojaljuju na sajmovima širom Crne Gore“, kazao je Mirjačić.

Rukovodilac Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji Vukota Stanišić kazao je da je Nikšić postao prepoznat po drenjinijadi, a da je drijen uvijek bio sinonim za zdravlje.

„To je biljka koja od čovjeka traži samo malo pažnje a za uzvrat daje mnogo toga. A šta nam daje dokaz su izlagači i vrijedne crnogorske domaćice i domaćini koji su zdravi plod drijena pretočili u crveni i zdravi nektar i u dobru kapljicu rakije“, kazao je Stanišić.

Prema njegovim riječima izloženim proizvodima se ne bi zastidjele ni mnogo zahtjevnije trpeze i hedonisti koji traže kvalitet.

„Ono što je bitno i na čemu moramo da radimo svi zajedno je izgrdnja brenda i na taj način valorizujemo cjelokupan potencijal koji ova opština ima, posebno zahvaljujući ovoj biljci u ciju smo se slavu okupili“, poručio je Stanišić.

Stevica Lukač predstavnik “Drvarske drenjinijade”, istakao je da njihova manifestacija traje već 17.godina. i da mu je drago što nikšićka svake godine umnožava članstvo i što se drijen sve više promoviše.

“To je ogroman korak ka popularizaciji proizvodnje u poljoprivredi i sticanju navika da se od sopstvenog imanja može pristojno živjeti i od njega prehranjivati porodica. To je veliki zadatak za buduće generacije”, kazao je Lukač.

To je potvrdila i Biljana Peković iz Župe koja godinama proizvodi sokove, likere, džemove i slatka kako od drenjina, tako i od drugog voća, ali i od povrća.

“Ova godina nije bila dobra kada je drijen u pitanju. Prvo mraz, pa onda velike suše. Trudim se da sve iskoristim, a ljudi su sve više zainteesovani za domaće, zdrave proizvode. Pojedini i ne pitaju za cijenu, bitno im je samo da je to domaće. Zadovoljna sam i prodajom i zaradom”, kazala je Peković.

A na sajmu je bilo i “Zor” vino, od drenjina i nara, jedinstveno na ovim prostorima, ali i šire. Proizvodi ga Miodrag Vukadinović koji je kazao da samo Jermen i Izrael u svijetu proizvode vina od drijena i nara.

„Počeli prije godinu dana smo počeli. Nekoliko godina smo radili na recepturi i usklađivanju kvaliteta kako bi došli do kvalitetnog vina koje smo nazvali 'Zor'. Voće koje koristimo za proizvodnju nije tretirano nikakvim hemijskim sredstvima i želja nam je da u narednom periodu 'Zor' dobije sertifikat organskog vina“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima za pomenutim vino vlada veliko intresovanje, posebno turista, ali njihova količina je ograničena.

„Sela su nam prazna, niko ne njeguje ove plemenite biljke kojima je potrebno samo malo vode da bi bio bolji rod. Zato su naše količine proizvodnje ograničene“, kazao je Vukadinović, vlasnik firme „Drijen“.

Dječji savez Nikšića, zajedno sa NVO „Dani drenjina“ potrudio se da pripremi bogat kulturno-umjetnički program. Manifestacija se nastavlja sjutra u Osnovnoj školi „Pavle Kovačević“ na Grahovu, gdje će učenici pripremiti izložbu likovnih radova na temu „Drenjina“, izvesti kulturno-umjetnički program, ali i izložiti proizvode od drenjina koje su pripremili zajedno sa nastavnicima i roditeljima.

Najljepši štandovi Mirjačić, Bukilić i Dragnić

Godinama neprikosnovena, kada su drenjine u pitanju, Dragica Mirjačić je i ove godine imala najljepši štand.

„Sve više i više drenjine volim. Jednom su se nasmijali kada sam drenjinu uporedila sa majkom. Preko čitave godine oko nje ništa ne radim, a kada dođe jesen ona čeka sa punom krošnjom. Radim sa puno ljudabi i zadovoljstva, sakupljam, pravim razne prerađevine, a najviše pažnje poklanjam kvalitetu, a najbolju ocjenu o svemu tome daju moji kupci“, kazala je Mirjačić.

I stranci su, kako je kazala, sve više zainteresovani za drenjine. Tako je nedavno jedan Poljak preko interneta saznao za njene proizvode i došao da kupi.

Mirjačić je jedna od najvećih proizvođača u Crnoj Gori. Prije tri godine registrovala je firmu i bavi se organskom proizvodnjom bistrih sokova i džemova od drenjina koji se mogu naći po mnogim ugostiteljski objektima i u supermarketima.

Drugo mjesto pripalo je štandu Radoja Bukilića iz Kolašina koji je kazao da je za proizvode zaslužna njegova supruga, dok se više bavi fizičkim poslovima i distribucijom.

„Drrijen je slabije rodio ove godine. drenjinama se bavimo jedno desetak godina i to nam je kao hobi i dodatni izvor zarade. Nažalost, narod nema novca“, kazao je Bukilić.

Treće mjesto pripalo je Oliveri Dragnić iz Morakova koja je drenjinama počela da se bavi prije nekoliko godina, prvo radi zdravlja, a onda i radi koristi.

Galerija

Bonus video: