Đurović: Vojska čuvar i zaštitnik države

"Pred njima je velika obaveza jer oni predstavljaju simbol patriotizma i sigurna sam da su u svakom trenutku spremni da životom brane našu domovinu. Za to zaslužuju najdublje poštovanje i zahvalnost građana i države

2051 pregleda 3 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Država mora voditi računa o pripadnicama i pripadnicima Vojske Crne Gore (VCG) jer su oni njeni čuvari i zaštitnici i za to će uvijek imati punu podršku Skupštine, poručila je predsjednica parlamenta Danijela Đurović.

Ona je, povodom 7. oktobra, Dana VCG, uputila čestitku ministru odbrane Rašku Konjeviću, načelniku Generalštaba Zoranu Lazareviću i svim pripadnicama Vojske.

Đurović je kazala da je 7. oktobar podsjećanje na slavnu Tuđemilsku bitku iz 1042. godine kada je "naša malobrojna vojska pobijedila neuporedivo jaču - vizantijsku".

"Ovo nije jedini datum kojim se VCG ponosi jer je hrabrost naših vojnika ovjenčana i na Martinićima, Krusima, Grahovcu, Vučjem dolu, Carevom lazu, Fundini, u Prvom i Drugom svjetskom ratu i na brojnim drugim bojištima", rekla je ona.

Kako je navela da, iako se nalazimo na raskrsnici puteva, interesa i ideologija, duboko vjeruje da se na ovim prostorima više nikada neće desiti rat i da će pripadnici VCG raditi na održavanju mira i stabilnosti u državi.

"Pred njima je velika obaveza jer oni predstavljaju simbol patriotizma i sigurna sam da su u svakom trenutku spremni da životom brane našu domovinu. Za to zaslužuju najdublje poštovanje i zahvalnost građana i države", kazala je predsjednica Skupštine.

Ona je podsjetila da danas, kada je Crna Gora punopravna članica NATO saveza, pripadnici VCG učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta i daju doprinos stvaranju bezbjednijeg poretka i promovisanju demokratije i vladavine prava.

Ne treba zaboraviti, kako je navela, ni njihov nesebičan rad u akcijama zaštite građan i imovine od vremenskih i drugih nepogoda, kada su pokazali da su spremni i obučeni da i u najtežim situacijama reaguju brzo i efikasno.

"Iz tih razloga, država mora voditi računa o pripadnicama i pripadnicima VCG jer su oni njeni čuvari i zaštitnici i za to će uvijek imati punu podršku Skupštine Crne Gore”, kazala je Đurović.

Bonus video: