Perović: Crna Gora kontinuirano unaprjeđuje nacionalni sistem odbrane

U situaciji kada je Rusija izvršila brutalnu agresiju protiv Ukrajine, jačanje savezničkih odbrambenih potencijala je ključno za očuvanje sigurnosti evroatlantskog prostora, kazao je državni sekretar

2101 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora kontinuirano unaprjeđuje nacionalni sistem odbrane, poručeno je na godišnjem brifingu izaslanika odbrane stranih vojno diplomatskih predstavnika akreditovanih u Crnoj Gori.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Krsto Perović istakao je da je Crna Gora zakoračila u šestu godinu članstva u NATO savezu i kazao da država ne samo da uživa garanciju bezbjednosti u kolektivnom sistemu odbrane, već kontinuirano unapređuje nacionalni sistem odbrane.

Prema njegovim riječima, u situaciji kada je Rusija izvršila brutalnu agresiju protiv Ukrajine, jačanje savezničkih odbrambenih potencijala je ključno za očuvanje sigurnosti evroatlantskog prostora.

MOD
foto: Ministarstvo odbrane

Perović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naveo da se resor odbrane intenzivno bavi obukom i usavršavanjem pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) i obrazovanjem kadeta na najboljim vojnim akademijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenjom Kraljevstvu, Austriji, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji.

„Znanje i vještine koje naši pripadnici steknu tokom školovanja u inostranstvu ključni su za unapređenje razvoja crnogorske Vojske“, zaključio je Perović.

Zamjenik načelnika Generalštaba VCG Željko Radulović govorio je o modernizacije Vojske, u cilju snaženja optimalne spremnosti za odgovor bezbjednosnim prijetnjama, kao što je trenutna bezbjednosna prijetnja na NATO istočnom frontu, sajber napadi ili maligni uticaj trećih strana.

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Rajko Pešić naglasio je da je Crna Gora potpuno predana promociji demokratskih vrijednosti, jačanju dobrosusjedskih odnosa i projekciji stabilnosti na zapadnom Balkanu.

On se zahvalio na podršci država saveznica, jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta i istakao da će Crna Gora nastaviti da doprinosi kolektivnom sistemu odbrane.

Iz Ministarstva su kazali da su tokom brifinga stranih izaslanika odbrane, prisutni imali priliku da se upoznaju sa planovima za nastavak modernizacije VCG, usavršavanje pripadnika Vojske i jačanje kapaciteta snaženja otpornosti na sajber izazove kao i daljeg angažovanja u međunarodnim misijama i operacijama.

Bonus video: