Mještani Lepetana uputili peticiju državi i lokalnoj upravi: Ili DUP ili izlazimo na Jadransku magistralu

Područje te mjesne zajednice, odnono naselja Lepetane sa okolinom, jedino je na području Tivta koje nema važeći DUP, što je problem koji traje već godinama

8914 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Lepetana, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Lepetana, Foto: Siniša Luković

Nakon desetodnevnog prikupljanja potpisa građana, Mjesna zajednica “Lepetane” juče je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) uputila inicijativu za izradu Detaljnog urbanističkog plana “Lepetane”.

Područje te mjesne zajednice, odnono naselja Lepetane sa okolinom, jedino je na području Tivta koje nema važeći DUP, što je problem koji traje već godinama.

Detaljni urbanistički plan “Lepetane” trebalo bi da pokriva površinu od 20,24 hektara i obuhvata teritoriju najsjevernijeg dijela Opštine Tivat. Taj planski dokument obuhvata prostor od krajnje sjeverne granice naselja Lepetane prema tjesnacu Verige do rta Opatovo na jugu, sa isključenim područjem dosadašnje kasarne u Lepetanima površine 4,69 hektara, a za koju je već prije nekoliko godina napravljen i u Skupštini Opštine Tivat usvojen posebni Urbanistički projekat.

Vlada Crne Gore je od usvajanja aktuelnog katastrofalno lošeg Zakona o planiranju i izgradnji prostora kojim je planiranje centralizovao na državnom nivou i izuzeo ga iz nadležnosti lokalnih uprava, u dva navrata počev od 2019. do danas, donosila odluku o pokretanju postupka izrade novog Detaljnog urbanističkog plana “Lepetane”, birala obrađivača i davala mu programski zadatak. Međutim, Vlada je nakon toga, takođe dva puta bez ikakvog obrazloženja, donosila i odluke o prestanku važenje svojih ranijih odluka o izradu novog DUP-a za Lepetane. Posljednji put je to Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivikapića uradila 29. decembra prošle godine.

To u praksi znači da stanovnici Lepetana, ali i lokalna uprava Tivta, imaju potpuno vezane ruke kada je u pitanju legalna izgradnja bilo kakvog novog objekta na području te mjesne zajedince. Mještani ne mogu graditi nove kuće i druge objekte, a lokalna uprava Tivta ne može započeti izgradnju bilo kojeg novog javnog ili objekta infratsrukture, iako su oni prijeko potrebni u tom naselju gdje se već decenijama gotovo ništa značajnije nije uložilo.

Zbog toga je nedavno u Lepetanima održan zbor građana na kojem je izražen revolt i protest mještana, te je počelo prikupljanje potpisa na peticiju kojom se od nadležnih traži da pod hitno izrade i usvoje novi Detaljni urbanistički plan “Lepetane” kako je tada poručeno, već godinama bezuspješno čekaju Detaljni urbanistički pla kako bi konačno mogli da valorizuju svoja imanja, a nedostatak tog plana destimuliše ljude koji žele da poštuju zakon i propise, dok se s druge strane ovakvim neodgovornim odnosom države, građani bukvalno tjeraju da počnu bespravno da grade.

”Ta inicijativa je praćena peticijom i proslijeđene se Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Opštini Tivat. Moram naglasiti da su Opština i Mjesna zajednica više puta upućivale upit Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da li će se i kada pristupiti izradi DUP-a, međutim odgovora nije bilo”, kazao je juče predsjednik Mjesne zajednice “Lepetane” Đuro Grubišić i dodao da je Ministarstvu kojeg vodi ministarka Ana Novaković Đurović (URA) dat rok od 15 dana da odgovori na zahtjeve mještana.

Grubišić je posebno naglasio da je više puta bila započeta izrada Detaljnog urbanističkog plana “Lepetane”, ali je iz neobjašnjenih razloga stopirana.

”U slučaju da ne bude odgovora ni nakon 15 dana, mještani će biti primorani da stupe u akciju u vidu blokiranja saobraćaja na Jadranskoj magistrali”, naglasio je predsjednik MZ “Lepetane”.

Bonus video: