Rakčević: Vlada usvojila incijativu da se zabrani gradnja na brojnim lokacijama u Podgorici

On je istakao da se ovim moratorijumom sprječava dalja devastacija na pomenutim lokacijama, međutim da se bez sveobuhvatne izmjene planova, zakona i uvođenja obavezujućeg pozitivnog mišljenja mjesnih zajednica prilikom usvajanja planskog dokumenta, posao neće biti potpun

9917 pregleda 22 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Nosilac liste podgoričke Ure "Ovo je naš grad" Luka Rakčević saopštio je da je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila njegovu inicijativu da se zabrani svaka gradnja na brojnim lokacijama u Podgorici i time prostor sačuva od dalje devastacije.

Rakčević je kazao da je inicijativa koju je predao u proceduru 22. juna postala obavezujući akt, kojim su propisane mjere zabrane brojnih objekata na teritoriji Podgorice.

"Zabranjena je gradnja solitera od 25.000m2, neograničene spratnosti, na prostoru današnjeg RZUP-a, vlasniku Aleksandru Acu Đukanoviću. Takođe, onemogućena je gradnja bilo kakvih novih objekata na prostoru Bokeške ulice, kako ne bismo došli u situaciju da se zbog, katastrofalnog plana Gradske uprave, ruše i preostali prijeratni objekti poput kuće Vujović koja je od velikog kulturnog istorijskog značaja", naveo je on.

Iz Ure je saopšteno da je inicijativom Rakčevića onemogućena gradnja velikog solitera na zelenoj površini kod starog studentskog doma u City Kvartu, kao i izgradnja nove (treće) "profesorske" zgrade na prostoru između dvije postojeće.

"Odmah nakon promjene lokalne vlasti, napravićemo razmjenu parcela sa Univerzitetom CG kako bi se na drugoj (adekvatnijoj) lokaciji, gradile navedene zgrade i zadovoljile potrebe zaposlenih na UCG", istakao je Rakčević.

U saopštenju se navodi da je pomenutom inicijativom zabranjena gradnja niza zgrada u Bloku VI koje se nalaze na potezu od restorana „Mag“ do zgrada Bloka VI, kao i gradnja nove stambeno-poslovne zgrade u Hercegovačkoj, na svega 52m2 zelene površine, "koju je Glavni prodao privatnom investitoru i ucrtao mu objekat", te da je zabranjena i dalja gradnja u najstarijem gradskom jezgru- Staroj Varoši, na potezu od bulevara Crnogorskih serdara i ul. Petra Prlje, za objeke koji još uvijek nisu prijavili građenje.

"Sama činjenica da je danas ovakvim hitnim mjerama neophodno čuvati naš prostor od dalje betonizacije i devastacije, najbolje pokazuje koliko je trodecenijska vlast DPS-a bila loša za naš grad i koliko su njihovi planovi pravljeni i štelovani po željama privilegovanih tajkuna, degradirali gradsku imovinu i kvalitet života“, kazao je Rakčević.

On je istakao da se ovim moratorijumom sprječava dalja devastacija na pomenutim lokacijama, međutim da se bez sveobuhvatne izmjene planova, zakona i uvođenja obavezujućeg pozitivnog mišljenja mjesnih zajednica prilikom usvajanja planskog dokumenta, posao neće biti potpun.

"Samo aktivne građanke i aktivni građani, mogu biti brana štetnim naumima moćnika, zato je današnja pobjeda, tek početak ukupne borbe", zaključio je Rakčević.

Bonus video: