Božović uputio inicijativu da Stanjevići, Jarišta i Paštrovska gora budu zaštićena prirodna područja

"Naš cilj je da zaštitimo i prirodu i spomenike kulture i da sve prirodne ljepote i kulturno blago kojim raspolažemo, ne samo sačuvamo, već i obnovimo i unaprijedimo, što će nam, pored očuvanja resursa, stvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma", kazao je Božović

7779 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Opština Budva
Foto: Opština Budva

Predsjednik Opštine Budva, Milo Božović uputio je danas inicijativu direktoru Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Milanu Gazdiću za izradu studije zaštite prirode predjela na teritoriji opštine Budva Paštrovske gore i Stanevića sa Jarištima.

Iz Službe predsjednika Opštine Budva je saopšteno da je ta lokalna samouprava prethodno podržala inicijativu svih mjesnih zajednica sa područja Paštrovića (Bečići, Sveti Stefan, Reževići, Petrovac i Buljarica) da se Paštrovska gora proglasi zaštićenim prirodnim dobrom.

"Opština Budva je 4.10.2022. godine dobila odgovor na inicijativu odnosno Stručno mišljenje Agencije kojim je upućena na izradu Studije opravdanosti proglašenja Paštrovske gore zaštićenim prirodnim dobrom. Po preporuci Stručnog mišljenja, predsjednik Božović je prihvatio da Agencija dostavi ponudu i uslove za izradu studije u što skorijem roku", navodi se u saopštenju.

Nakon izrade studije, kako su istakli, Opština će pokrenuti sve zakonom propisane procedure za proglašenje Paštrovske gore zaštićenim prirodnim područjem i dodaju da su spremni da snose sve troškove izrade studija zaštite prirode za ova područja i preduzme sve neophodne korake kako bi se ona zaštitila u mjeri u kojoj to pokažu stručne analize i studije i kako bi se nakon toga donijele odgovarajuće skupštinske odluke u cilju proglašenja ovih zona zaštićenim prirodnim dobrima.

Božović je naglasio značaj cjelokupne budvanske teritorije i potrebu njenog pažljivog korišćenja, održavanja i razvoja.

"Stanjevići i Jarišta i Paštrovska gora nisu samo predjeli koji se odlikuju prirodnim vrijednostima i ljepotama, već su i područja na kojima se nalazi veliki broj spomenika kulture koji datiraju u vrijeme prvog nastanjivanja ovog prostora. Na ovom zahvatu teritorije opštine Budva postoje brojne gradine, tumuli, obredne gomile, tvrđave, crkve, manastiri, rimski, srednjevjekovni i austrogarski putevi i drugi spomenici kulture i kultna mjesta koja su prepoznata Zakonom o zaštiti spomenika kulture i brojnim međunarodnim konvencijama i dokumentima. Dakle, naš cilj je da zaštitimo i prirodu i spomenike kulture i da sve prirodne ljepote i kulturno blago kojim raspolažemo, ne samo sačuvamo, već i obnovimo i unaprijedimo, što će nam, pored očuvanja resursa, stvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma", kazao je on.

Dodaje da je njihova namjera da očuvaju prostor koji je "naš najvrijedniji resurs" te da ga na održiv način koristimo u skladu sa najvišim standardima zaštite prirodnih i kulturnih dobara.

"Turizam je osnovna privredna grana Budve i zbog toga želimo da ga u svakom dijelu budvanske opštine unapređujemo i stvorimo kvalitetan temelj za bavljenje ovom djelatnošću. Naše inicijative nemaju namjeru da na bilo koji način ograniče korišćenje prostora ili onemoguće pojedine djelatnosti poput stočarstva ili lova, naprotiv, njima želimo da napravimo pravni okvir koji će nam omogućiti dalji održivi razvoj turizma i upravljanje prostorom u skladu sa savremenim svjetskim pravilima i trendovima. Proglašenje ovih područja zaštićenim prirodnim dobrima, podrazumijeva nakon toga i donošenje odgovarajućih planskih dokumenata koji će omogućiti razvoj turizma, posebno ruralnog turizma u svim njegovim vidovima i stvaranje ekonomskih uslova za korišćenje ovog, do sada, apsolutno zapostavljenog dijela budvanske opštine koji zauzima više od 60 odsto njene teritorije. Nikakvi grandiozni infrastrukturni projekti u ovim zonama ne dolaze u obzir jer uništavaju prirodu i perspektivu razvoja turizma u Budvi, a samim tim trajno ugrožavaju egzistenciju sadašnje i budućih generacija Budvana", istakao je Božović.

Opština Budva će, prema njegovim riječima, posvetiti punu pažnju ovom procesu i u saradnji sa Agencijom i nadležnim ministarstvom učiniti sve što je potrebno da se u najkraćem periodu stvore zakonski uslovi za unaprjeđenje turističkih i poljoprivrednih aktivnosti povezanih sa turizmom u ruralnom području opštine Budva.

Bonus video: