ALARMANTNI PODACI

Svaki sedmi Pljevljak ima smetnje sa sluhom, vidom i kretanjem

Jedini objekat koji je u potpunosti prilagođen licima s invaliditetom je zgrada za laboratorijske analize i rendgenska snimanja u Medicinskom centru
3455 pregleda 16 komentar(a)
Zabrinjavajuća statistika: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zabrinjavajuća statistika: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Svaki sedmi stanovnik Opštine Pljevlja ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

To pokazuju podaci Monstata sa posljednjeg popisa stanovništva.

Od 30.786 stanovnika, njih 4.467 tvrdi da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što čini 14,5 odsto ukupnog stanovništava i za tri odsto je veći od državnog.

Smetnje sa kretanjem prijavilo je 2.562, odnosno 8,3 odsto stanovnika. Problem sa sluhom ima 680 ili 2,2 odsto a 1.148 ili 3,7 odsto stanovnika ima problem sa vidom.

Problem sa pamćenjem, koncentracijom i sporazumijevanjem ima 436 stanovnika najsjevernijeg crnogorskog grada, a 1.395, odnosno 4,5 odsto, “ostale smetnje”.

Najveći broj osoba koje imaju smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (3.916), u starosnoj su grupi od pedeset i više godina. Probleme sa obavljanjem svakodnevnih aktivnosti ima 41 Pljevljak mlađi od 15 godina, 80 njih je u kategoriji od 15 do 29 godina i 416 od kategoriji od 29 do 49 godina.

U Pljevljima svi objekti osim jednog u javnoj upotrebi nijesu u potpunosti prilagođen licima sa invaliditetom. Jedini objekat koji je u potpunosti prilagođen licima s invaliditetom je zgrada za laboratorijske analize i rendgenska snimanja u Medicinskom centru. To je konstatovano i u Lokalnom akcionom planu u oblasti invaliditeta.

U Opštini tvrde da je od ukupnog broja parking mjesta u gradu pet odsto obilježeno za za lica sa invaliditetom, koja se parkiraju na osnovu rješenja i naljepnica dobijenih od Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode.

“Prilikom izgradnje putne infrastrukture vrši se prilagođavanje ulica za nesmetano kretanje licima smanjene pokretljivosti. Zona parka Vodice, od Milet bašte do Motela “Vodice” je prilagođena za kretanje lica smanjene pokretljivosti. U zgradi Opštine Pljevlja i Centra za socijalni rad postavljene su naljepnice sa imenima na Brajevom pismu. Ni u jednoj ustanovi ne postoji prevodilac za gestovni jezik”, kazali su u Opštini Pljevlja.

Osobe sa invaliditetom se suočavaju sa stopom nezaposlenosti koja je dva do tri puta viša u odnosu na osobe bez invaliditeta.

Na Birou rada nalazi se 616 nezaposlenih Pljevljaka kojima je Komisija za profesionalnu rehabilitaciju utvrdila taj status. Nezaposlena lica sa invaliditetom ostvaruju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 77 eura mjesečno.

U 2006. godini poslodavci su zaposlili šest lica sa invaliditetom, 2014. i 201.5 sedam, 2016 petnaest, 2017 je zaposleno 23, a prošle godine sedam lica sa invaliditetom.

“Poslodavci u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invalidietom u najvećoj mjeri odlučuju da uplaćuju poseban doprinos u Fond za profesionalnu rehabilitaciju, nego da zapošljavaju lica sa invaliditetom.

Iz toga proizlazi potreba da se poslodavci bolje upoznaju sa povoljnostima koje im se nude ukoliko uposle lice sa invaliditetom. Ono što je zakonom definisano i što se u praksi sprovodi je da poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom ostvaruje pravo na subvencije i to: subvencije zarada, bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom u iznosu od sto odsto opravdanih troškova, kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje lica sa invaliditetom i učešće u finansiranju troškova ličnih asistenata lica sa invaliditetom”, istakli su u Opštini Pljevlja.

Lice sa invaliditetom imaju pravo na povlasticu za dvanaest putovanja u drumskom i željezničkom saobraćaju u toku kalendarske godine. Ovo pravo ima i pratilac lica sa invaliditetom.

Pravo na tuđu njegu i pomoć ima 1.140 osoba

U 2017. godini pravo na tuđu njegu i pomoć ostvarilo je 1.140 osoba, ličnu invalidninu 111, a 21 osoba je smještena u ustanove socijalne i dječje zaštite. Usluge dnevnog centra na lokalnom nivou koristilo je 21 lice, od toga 16 lica do 27 godina, a pet lica preko 27 godina.

Kako bi pomogli starijim sugrađanima, Opština Pljevlja prije nekoliko godina pokrenula je Projekat brige o starim osobama koji je dao dobre rezultate. Od početka projekta uposleno je 12 gerontodomaćica koje trenutno vode brigu o skoro stotinu starih lica. Gerontodomaćice rade u paru i dnevno obiđu tri ili četiri korisnika, u zavisnosti od toga da li se radi o bračnom paru.

  • 8,3 odsto, odnosno 2.562 građanina prijavila su smetnje sa kretanjem. Problem sa sluhom ima 680 ili 2,2 odsto, a 1.148 ili 3,7 odsto stanovnika ima problem sa vidom. Problem sa pamćenjem, koncentracijom i sporazumijevanjem ima 436 stanovnika, a 1.395, odnosno 4,5 odsto, “ostale smetnje”
Preporučujemo za Vas