Brojne firme urnisale kolašinske puteve

Stanje na nekim saobraćajnicama zbog toga što je na stotine natovarenih kamiona i građevinskih mašina prošlo minulih godina je alarmantno. Opština preduzećima koji su vlasnici tih vozila nije ništa naplatila

8001 pregleda 8 komentar(a)
Iza kamiona ostale uništene ulice, Foto: Dragana Šćepanović
Iza kamiona ostale uništene ulice, Foto: Dragana Šćepanović

Na stotine natovarenih kamiona i građevinskih mašina prošli su minulih godina kolašinskim ulicama i mnoge od njih uništili, a Opština preduzećima koja su vlasnici tih vozila nije ništa naplatila.

Stanje na nekim saobraćajnicama zbog takvog načina korišćenja je alarmantno, a naročito su ugrožene ulice kojim su, do Luga, stizali kamionioni “Euro asfalta”. To preduzeće je materijal iskopan iz tunela ispod Bjelasice, koji je sastavni dio budućeg puta prema Beranama, istovaralo u kolašinskoj sportskoj zoni, prema ranijem ugovoru sa Opštinom. Oštećene su ulice na Brezi, kojima se kretala mehanizacija angažovana na gradnji hotela, ali i Mojovačka i još neke saobraćajnice do brojnih turističkih i stambenih objekata u izgradnji.

Uprkos tome što postoji odluka koja reguliše naplatu vanrednog prevoza, ona nije mogla da bude primijenjena svih ovih godina. Razlog za to je što je Odluka o opštinskim i nekategorisanim putevima stara skoro deceniju i po i nije usklađena sa zakonom. Zbog toga nije mogao da bude ni obezbijeđen pravni osnov za naplatu, pa su bez ikakvih posljedica, za svoj interes i bez ikavih posljedica brojne firme urnisale kolašinsku putnu infrastrukturu.

”Preduslov da počnemo naplatu vanrednog prevoza je donošenje nove odluke koja reguliše oblast opštinskih i nekategorisanih puteva. Neophodno je da se ona uskladi sa zakonom, jer aktuelna je donesena još 2009. godine. Tada će biti stvoren pravni osnov za naplatu, a sredstva dobijena na taj način biće iskorišćena za sanaciju oštećenih saobraćajnica. Tačno je i da smo u nezavidnoj situaciji i da su kamioni velike tonaže devastirali ulice sve od Mojkovačke, pa kroz cijeli grad. Formirana je radna grupa za izradu nove odluke u putevima”, rekla je predsjednica Opštine Marta Šćepanović odbornicima kolašinske Skupštine opštine (SO).

Ona je to saopštila, odgovarajući na pitanje predsjednika SO Milana Đukića, koji tvrdi da je tretiranje i korišćenje kolašinskih ulica od investitora i izvođača radova katastrofalno. Prema njegovim podacima, nijedna kazna ili prekršajni nalog nijesu napisani za minule četiri godine.

”Interesuje me da li su u proteklih četiri godine u sistemu izvršnih organa Opštine donesena rešenja i odluke koje tretiraju korištenje i devastaciju lokalnih saobraćajnici od strane firme “Euro asfalt” koja teškim kamionima deponuje materijal na Lug? Takođe me interesuju da li su sličnim rešenjima ili odlukama obuhvaćena pravna lica koja izvode radove u naselju Breza i u drugim djelovima grada, a koji teškim građevinskim mašinama uništavaju lokalne saobraćajnice? Koliko je tokom protekle četiri godine napisano kazni i prekršajnih naloga od strane komunalnog inspektora i komunalne policije zbog uništavanja saobraćajnica? Da li je utvrđena šteta od nadležnog sekretarijata i kolika je u slučaju svima poznatih saobraćajnici u gradu i okolini? Da li će te utvrditi odgovornost pojedinaca u nadležnim sekretarijatima u ovom slučaju”, Đukićeva su pitanja izvršnoj vlasti, na koje nije dobio precizan odgovor.

Predsjednik SO tvrdi da treba utvrditi materijalnu štetu i odgovornost “u slučaju očiglednih propusta i anarhije u slučaju transporta građevinskog materijala i sirovina kolašinskim ulicama i lokalnim saobraćajnicama”. Građani ga, objašnjava Đukić, svakodnevno obavještavaju “o pretovarenim kamionima koji se kreću kroz kolašinska naselja i pod kojim asfalt puca i popušta”.

”Poznato je da lokalna samouprava ima obavezu, a istovremeno trpi i pritisak javnosti da rekonstruiše i unapređuje te iste saobraćajnice. S obzirom na to da su sredstva u budžetu Opštine za unapređenje saobraćajne infrastrukture ograničena, smatram da se ovo pitanje mora riješiti u najhitnijem roku, jer su obaveze i zaštita javnog interesa potpuno zanemareni u ovom slučaju. Građani neće još dugo trpjeti anarhiju i uništene saobraćajnice koje su izgrađene i do sada održavane njihovim novcem”, kaže predsjednik SO.

Đukić zaključuje da “ukoliko Opština Kolašin kao nadležna institucija nije zaštitila svoju imovinu i infrastrukturu koja je izgrađena novcem građana, neko mora snositi odgovornost”.

Bonus video: