Milonjić: Crna Gora u Izvještaju EK dobila bolju ocjenu u nauci i inovacijama u odnosu na prošlu godinu

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo dobilo ocjenu četiri i bilježi dobar napredak za Poglavlje 25

5502 pregleda 3 komentar(a)
Milonjić, Foto: Ministarstvo nauke
Milonjić, Foto: Ministarstvo nauke

Crna Gora je, u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije (EK), dobila bolju ocjenu u oblastima nauke i inovacije u odnosu na prošlu godinu, kazala je vršiteljka dužnosti direktorice Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, Milena Milonjić.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, kazala da su zadovoljni ostvarenim napretkom i visokom ocjenom u oblastima nauke i inovacija.

“Ovo je bolji izvještaj i ocjena više za pomenuto poglavlje u odnosu na prošlu godinu. Crna Gora je u izvještajima EK bilježila ograničeni napredak do 2020. godine, iako je poglavlje 25: Nauka i istraživanje privremeno zatvoreno još 2012. godine” kazala je Milonjić.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo dobilo ocjenu četiri i bilježi dobar napredak za Poglavlje 25.

“Izvještaj sadrži jasne smjernice i preporuke za dalje, koje se odnose na povećanje budžeta za nauku i inovacije kako bi se podržao ekonomski oporavak zemlje i spriječio odlazak mladih istraživača”, kaže se u saopštenju.

Milonjić je istakla da je dobar napredak ostvaren za svaku preporuku datu u Izvještaju prošle godine, a posebno za kontinuirani proces implementacije Strategije pametne specijalizacije i za učešće u najznačajnijem programu Evropske unije (EU) za istraživanje i inovacije.

Kako je navela, susreti ministarke nauke i tehnološkog razvoja Biljane Šćepanović sa predstavnicima EK na visokom nivou doprinijeli su pozitivnoj ocjeni poglavlja 25.

Milonjić je dodala da je Šćepanović, tokom susreta sa EU komesarkom za istraživanje i inovacije Marijom Gabriel u junu, imala priliku da upozna sagovornicu sa prioritetima Vlade u oblasti istraživanja i inovacija.

"Tada su visoki zvaničnici EK istakli da Crna Gora može biti primjer dobre prakse zemljama regiona u formiranju inovacionih infrastruktura, i u tom smislu, posebno su prepoznali IPC Tehnopolis i Naučno-tehnološki park Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se napori koje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja preduzima na nacionalnom nivou, a posebno su istaknuti u Izvještaju, odnose na aktivnosti kreiranja povoljnog ambijenta za razvoj inovacija i podršku koju pružaju kroz mehanizme Fonda za inovacije.

"Ali i na ostvarivanje dobrih početnih rezultata crnogorskih istraživačkih timova u programu Horizont Evropa, u kojem oni učestvuju na ravnopravnoj osnovi sa institucijama iz EU zemalja", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: