Kotor: Podijeljeno preko 5.000 eura vlasnicima starih drvenih barki

Na ovaj način lokalna uprava Kotora podržava vlasnike drvenih plovila da ih održavaju i štite kao jedan od najreprezentatinijih djelova lokalne kulturne i pomorske baštine

2930 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Kotor dodijelila je preko 5.000 eura novčane pomoći vlasnicima drvenih barki sa teritorije te opštine koji su se prijavili na konkurs ta raspodjelu sredstava iz gradskog budžeta namijenjenih održavanju i očuvanju tradicionalnih drvenih barki.

Novčana sredstva dobilo je 13 vlasnika ukupno 14 drvenih barki različitog tipa i dimenzija, dužine od 3,90 do 8,13 metara.

Njima je podijeljeno ukupno 5.100 eura, dok je jedna pristigla projava odbijena zbog nepotpoune dokumentacije.

Vlasnici ovih pasara, guceva, leuta, batana i mezobatana dobili su pojedinačne iznose od 250 do maksimalnih 800 eura koliko je jedna od njih dobio za svoja dva plovila.

Ta sredstva inače, namijenjena su nabavku pribora, materijala i opreme za popravku barki, odnosno boja i lakova za njihovo održavanje. Na ovaj način lokalna uprava Kotora podržava vlasnike drvenih plovila da ih održavaju i štite kao jedan od najreprezentatinijih djelova lokalne kulturne i pomorske baštine.

Drvena plovila, osim što su svojevrsno umjetničko djelo koje govori o vještini nekadašnjih bokeških maranguna i kalafata koji su ih izrađivali, autentičan su dio ambijenta i vjekovnog života lokalnog stanovništa uz more i od mora.

Pravilno održavan, drveni brod je praktilno vječan jer će, kako to lokano stanovništvo govori, "drvena barka ploviti dok je god drva u šumi", zato što se njeni djelovi kako dotrajavaju, mogu postepeno mijenjati. Ipak, održavanje drvene barke višestruko je skuplje i tehnički zahtjevnije od održavanja danas uobičajenih stakloplastičnih ili aluminijumskih malih plovila za sport i rekreaciju kakva sada brojnošću preovlađuju u bokeškim mandraćijma i marinama.

Zbog toga je lokalna uprava Kotora - jedina od svih bokeljskih opština, odlučila da preko javnih konkursa za raspodjelu dijela budžetskih sredstava, podrži sve malobrojnije vlasnike drvenih barki u njihovim naporima da popravljaju i održavaju ta plovila kao vema važan dio lokalne kulturne, istorijske i maritimne baštine.

"Očekujemo da će podrška za održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki pomoći vlasnicima autentičnih plovila da se zaustavi smanjivanje fonda drvenih barki koje predstavljaju vrijednu kulturnu baštinu ovog podneblja, kao i da se unaprijedi i sam zanat izgradnje i održavanja istih", saopšteno je iz lokalne uprave Kotora.

Opština Kotor usvojila je prije mjesec dana Pravilnik o kriterijumima za raspodjelu sredstava za održavanje i očuvanje tradicionalnih drvenih barki na teritoriji te opštine, pa je shodno tome Sektretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobracaj 14. septembra raspisao javni pozov za raspodjelu tih sredstava, a koji je trajao 20 dana.

Po Pravilniku, maksimalni iznos podrške koji vlasnici mogu dobiti iz gradske kase je 250 eura za barke dužine od 2 do 4 metra, 350 eura za plovila dužine od 4 do 6 metara, 450 eura za barke dužine od 6 do 10 metara, odnosno 550 eura za plovila duža od 10 metara.

Po propozicijama Javnog poziva, sredstva koja su vlansici drvenih plovila dobili od Opštine mogu se koristiti samo za ulaganja u nabavku materijala i opreme za redovno održavanje ili popravku barki, dok se novac ne može upotrebljavati za nabavku opreme za plovila poput vesala, motoram tendi, bokobrana, bovi i sličnog, odnosno za plaćanje troškova osiguranja i registracije plovila, ili nabavku opreme za izvlačenje barki iz mora, odnosno plaćanje usluga popravke tih plovila trećim licima.

Bonus video: